TRUE NATURAL!
Painea se enumera printre cele mai consumate alimente, insa in zilele noastre, aceasta este lipsita de gustul de odinioara. Afla cum iti poti prepara singur, acasa, cea mai buna paine. Pe langa satisfactia ca o vei face cu mainile tale, ea este si mult mai sanatoasa. Exista doua metode prin care poti prepara painea acasa, fie la cuptor, fie la aparat. Daca nu dispui momentan de un aparat de facut paine, incepe prin prepararea ei la cuptor. Ambele ies la fel de gustoase si sanatoase.
Pentru a face aceasta reteta nu vei avea nevoie de prea multe ingrediente, iar modul de preparare este cat se poate de usor. Odata ce vei manca din ea, vei renunta la painea din comert. Dupa ce ai obtinut rezultatul final, cu siguranta vei dori sa te lauzi la toti cei apropiati cu performanta ta. Poate iti vor urma si ei obiceiul.
- 500 de grame de faina integrala
- 350 ml apa plata sau filtrata
- 8 grame de drojdie uscata
- 11g de sare de mare
- o lingurita de miere
- 10 ml de ulei de masline
Intr-un vas suficient de mare adauga: faina, sarea, mierea, uleiul de masline si drojdia. Dupa ce ai amestecat ingredientele, adauga treptat apa calduta. Incearca prin miscari circulare sa duci faina spre exteriorul vasului. Aluatul trebuie framantat continuu si mutat pe un blat cu faina. Odata ce a prins o consistenta omogena, mai trebuie framantat doar 8 minute. Este necesar sa ii dai aluatului o forma de bila pentru a se putea dospi. Lasa-l in vas si acopera-l cu un prosop de bucatarie timp de o ora. Indata ce timpul a trecut, acesta trebuie scos si impartit in doua.
Aici vine alegerea ta, ori paine, ori bagheta.
Daca vei alege painea, procesul o sa fie mult mai scurt. Daca este prima data cand incerci aceasta reteta, este mai bine sa incepi prima varianta. Trebuie sa ii dai forma de painica, timp in care vei incinge cuptorul la 250 de grade celsius. Pune forma finala intr-un vas termorezistent si cu ajutorul unui cutit cresteaza painea pe diagonala. Iti vei da seama cand este gata, mirosul te va atrage spre cuptor. Adauga un praf de faina peste, iar opera ta culinara este gata.
Aceasta varianta este considerata mult mai usoara, fata de painea integrala facuta la cuptor. Trebuie sa adaugi ingredientele in masina, iar ea va face toata treaba. Painea facuta la aparat, o sa iasa la fel de sanatoasa si gustoasa ca cea facuta la cuptor.
- 250 de grame faina integrala
- 200 de grame faina secara
- 300 de grame faina alba
- 500 ml apa plata sau filtrata
- zahar, 1 masura mare a aparatului
- sare, 2 masuri mici ale aparatului
- drojdie, 2 masuri mici
- ulei de masline, 1 masura mare a aparatului
Incepe prin a adauga apa calduta, zaharul, uleiul si sarea in cuva aparatului, apoi faina si drojdia uscata. Seteaza programul de paine, gradul de rumenire in functie de preferinte si porneste aparatul. Timpul va varia in raport cu greutatea painii. Poti adauga si alte ingrediente precum semintele sau nucile. Ele trebuie preinmuiate in apa. Incearca si cu seminte ori nuci, dar si fara, si afla care este pe placul tau. Dupa ce timpul a expirat, scoate painea si adauga un praf de faina pe ea. Aceasta este gata si numai buna de servit.
Acum ca ai aflat cum se prepara este necesar sa incerci. Chiar daca nu o sa iti iasa perfecta din prima, nu trebuie sa te dai batut! Gustul painicii facute acasa nu se va compara cu cea din comert . Adauga si alte ingrediente suplimentare precum semintele sau nucile, daca simti nevoia. Important este sa folosesti produse bio de cea mai inalta calitate si sa nu faci exces, ci sa tii cont de dozajul recomandat. Doar dupa ce ai invatat regulile de baza este bine sa incepi sa te joci si sa iti creezi o reteta personalizata. Pe langa savoarea acesteia, casa ta se va umple de mirosul painii traditionale, care iti va aduce aminte de copilarie si iti va umple sufletul de fericire.
Sursa foto: shutterstock.com
Doriti sa fiti notificat prin email cand produsul va fi nou disponibil pe stoc?