LIVRARE GRATUITA peste 150lei

Adevarul despre INTOLERANTA LA LACTOZA: Cat de grava este, de fapt, cea mai raspandita afectiune digestiva?
0 Comentarii

Adevarul despre INTOLERANTA LA LACTOZA: Cat de grava este, de fapt, cea mai raspandita afectiune digestiva?

Supranumit “sângele alb”, pentru importanța sa indiscutabilă în viața oamenilor încă din primele clipe de la naștere, laptele este un elixir al sănătății și frumuseții de al cărui gust și proprietăți nutriționale incredibile ar trebui să se bucure oricine. Din păcate, însă, nu toată lumea poate face asta, existând și persoane pentru care acest aliment înseamnă o mare problemă de sănătate. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre intoleranța la lactoză.

În mod normal, dintr-un stil de viață sănătos, laptele și produselor derivate din acesta nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic. Laptele este un aliment complex, extrem de gustos și hrănitor, ce conține surse prețioase de calciu, proteine, potasiu, vitaminele A, D, B12, B și alți nutrienți esențiali unei bune funcționări a organismului. Sănătatea oaselor și a dinților, scăderea riscului de apariție a hipertensiunii arteriale, a bolilor de inimă, a diabetului de tip II și chiar a cancerului – toate sunt asociate cu un consum regulat de lapte și de alte preparate derivate din acesta. În plus, laptele are un rol important și în procesul de eliminare a kilogramelor nedorite, accelerând, prin cantitatea mare de proteine conținute, arderea grăsimilor din organism și susținând accelerarea dezvoltării masei musculare.

Chiar dacă are atât de multe beneficii pentru sănătate, din păcate, nu oricine se poate bucura de gustul dulce și de proprietățile nutritive atât de prețioase ale laptelui. Peste 70% dintre adulți suferă de intoleranță la lactoză, lucru care face ca laptele să fie pentru ei un aliment imposibil de consumat.

1. Ce este lactoza și cum se manifestă afecțiunile alimentare asociate acesteia?

Laptele și produsele lactate nu pot fi complet digerate fără prezența unei enzime specifice, întâlnită în mucoasa intestinului subțire, denumită lactază. Laptele conține lactoză, un dizaharid ce nu poate fi absorbit la nivel intestinal dacă nu este scindat de lactază în glucoză și galactoză.


Când organismul uman nu produce suficientă lactază pentru a putea metaboliza lactoza, în intestinul subțire, apare intoleranța la lactoză. Persoanele care au această afecțiune, trebuie să consume produse fără lactoză, pentru a nu avea probleme de sănătate. Atenție! Intoleranța la lactoză nu trebuie confundată cu alergia la lapte și produse lactate, fiind afecțiuni digestive complet diferite, chiar dacă au simptome asemănătoare.

Ca parte componentă a laptelui tuturor mamiferelor, prezentă și în produsele derivate din lapte – brânză, smântână, lactatele fermentate (lapte bătut, iaurt, chefir, sana etc.) – lactoza are un rol important în stimularea digestiei, ce oferă energie organismului, susține absorbția calciului, stopează înmulțirea bacteriilor ce produc putrefacția și contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice sănătății, bifide.


Intoleranța la lactoză este una dintre cele mai frecvente afecțiuni alimentare, întâlnite mai ales în cazul adulților prin lipsa enzimei care trebuie contribuie la digestia și absorbția lactozei la nivel intestinal.

Există trei forme principale ale acestui deficit enzimatic, stabilite din punctul de vedere al cauzei apariției lui: intoleranta primară, secundară și congenitală la lactoză.

  • Intoleranța primară la lactoză

Aceasta este cea mai des întâlnită formă de intoleranță și apare odată cu înaintarea în vârstă, ca rezultat al reducerii fiziologice progresive a activității lactazei din intestinul subțire. Potrivit studiilor de specialitate, declinul secreției de lactază își face simțită prezența după vârsta de 2 ani, însă primele simptome apar mai târziu, în adolescență și la maturitate.

Intoleranța primară este o urmare a fenomenului de adaptare al omului, astfel încât există anumite rase și etnii mai frecvent afectate de această tulburare de alimentație. Populațiile cu o lungă istorie de consum frecvent al laptelui și produselor lactate nefermentate, cum sunt caucazienii din Europa de Nord, sunt cei mai puțin predispuși apariției acestei afecțiuni. Pe de altă parte, în jur de 75% dintre adulții afro-americani, mexicani, evrei, asiatici și americani nativi suferă de deficit de lactază. Persoanele care se confruntă cu intoleranța primară la lactoză sunt predispuși riscului apariției osteoporozei și a fracturilor din pricina densității minerale osoase scăzute.


  • Intoleranța secundară la lactoză

Acest tip de afecțiune apare în urma problemelor de sănătate acute sau cronice, cum sunt bolile intestinale difuze: gastroenterite, lambliaza, infecția cu rotavirus, parazitoze intestinale, boala Crohn, boala celiatică etc. Forma secundară poate apărea și ca o consecință a administrării anumitor medicamente (unele antibiotice, chimioterapie etc.). În cazul intoleranței secundare la lactoză, deficitul secreției lactazei este doar temporar, iar după regenerarea mucoasei, intestinului subțire devine reversibil.

  • Intoleranța congenitială (genetică) la lactoză

Forma congenitală de intoleranță la lactoză este o afecțiune foarte rară, ale cărei simptome apar încă din primele zile de viață ale copilului. Această rară condiție se transmite genetic și se manifestă clinic prin diaree severă apoasă, copiii afectați confruntându-se cu deshidratare, pierdere în greutate și o încetinire a dezvoltării într-un mod corespunzător. De asemenea, copiii născuți prematur, între săptămâna 28 și 32 de sarcină, sunt predispuși unei activități reduse a lactazei în sistemul digestiv.

2. Simptomele intoleranței la lactoză


În cazul intoleranței, primele simptome gastro-intestinale induse de consumul produselor alimentare ce conțin lactoză apar destul de rapid, după aproximativ 30 - 120 de minute de la ingerarea laptelui sau a derivatelor acestuia. În clipa în care lactoza nu poate fi descompusă și rămâne nedigerată, la nivelul intestinului apare un proces de fermentație bacteriană a moleculelor acestui component prezent în lapte, care generează formarea acizilor organici și a gazelor și duc la apariția diferitelor simptome cum sunt: agitația periombilicală, durerile abdominale, crampele migrante, balonarea, diareea, greața, erupțiile cutanate, transpirația, paloarea, amețelile și tahicardia.

Este important de știut faptul că intoleranța la lactoză este în mod direct corelat cu volumul de lactoză ingerat. Astfel, cu cât se consumă mai multă lactoză, cu atât mai multe simptome vor fi manifestate.

Cu toate acestea, severitatea simptomelor diferă de la un individ la altul, în funcție de o serie variată de factori, precum vârsta, nivelul individual de toleranță la lactoză sau de rata metabolică.


3. Cum poți depista intoleranța la lactoză?


Pentru depistarea corectă a intoleranței la lactoză, trebuie să te prezinți la medic. Acesta îți va confirma sau infirma intoleranța cu ajutorul a trei teste.

  • Testul hidrogenului din aer respirat

Reprezintă o metodă simplă, neinvazivă de depistare a afecțiunii, în care pacientului i se dă să consume un lichid ce conține lactoză, iar apoi se măsoară nivelul hidrogenului din aerul respirat la intervale de 30 de minute, timp de 3 ore. În cazul în care lactoza nu este asimilată, pacientul va elimina o cantitate mai mare de hidrogen decât ar fi normal.


  • Testul de toleranță la lactoză

Se face prin măsurarea glicemiei după ce pacientul a consumat, la fel ca în cazul testului cu hidrogen, o anumită cantitate de lichid cu lactoză (2 grame de lactoză per kilogram corp). După ingestia lichidului, glicemia se măsoară din 60 în 60 de minute, timp de două ore. Modificarea în vreun fel a indicelui glicemic va confirma intoleranța pacientului la lactoză.

  • Testul genetic

Acest test nu presupune consumul lichidelor cu lactoză, ci se bazează strict pe analizarea polimorfismului C/T în poziția 13910 a genei lactaze. Dacă genotipul C/C este homozigot, atunci există o predispoziție genetică evidentă pentru intoleranța la lactoză. Genotipul T/C heterozigot este rareori asociat cu intoleranța primară la lactoză. În cazul genotipului T/T homozigot, nu se pune sub nicio formă problema unei predispoziții genetice pentru această afecțiune alimentară.

4. Intoleranta la lactoza a copiilor – semne și metode de tratament


Majoritatea părinților tind să confunde intoleranța la lactoză cu alergia la lapte, dar acest lucru este complet eronat. Deși au manifestări asemănătoare, este o mare diferență între intoleranța la lactoză, care este strict o problemă de natură digestivă, și alergia la proteinele din laptele bovinelor, care reprezintă o problemă cauzată de sistemul imunitar. Intoleranța la lactoză nu are de-a face cu imunitatea organismului, iar simptomele alergiei la lapte sunt mult mai violente și mai grave (urticarii, colici, prurit ocular, obstrucție nazală, tuse seacă, șoc anafilactic etc.).

La fel ca în cazul adulților, la copii se poate depista intoleranța la lactoză dacă, la scurt timp după consumul produselor lactate, apar simptome precum greața, balonarea, flatulența, diareea sau durerile abdominale. Cei mici trebuie duși la medic dacă părinții observă aceste semne, pentru a primi un tratament adecvat. Medicul poate stabili cu ajutorul unui test respirator (cu H2) dacă este sau nu vorba de intoleranță la lactoză și va face recomandările necesare remedierii problemei celor mici.

Ținerea sub control a intoleranței se poate face prin eliminarea produselor lactate din alimentația copiilor și prin completarea dietei cu suplimente ce conțin vitamina D și calciu, pentru ca dezvoltarea și creșterea celor mici să se facă într-un mod corespunzător.

Detalii preț aici → https://www.prova.ro/remedii-vitamine-suplimente/imunitate-si-energizante/multi-mega-mineral-cu-vitamina-d-90-comprimate-vitaking


Pe lângă suplimentele cu vitamine și calciu necesare sănătății oaselor, părinții pot diversifica alimentația copiilor cu intoleranță la lactoză și prin produse lactate de natură vegetală.

5. Dieta specială – Cum te hrănești când ai intoleranță la lactoză?

Cei care suferă de intoleranță la lactoză trebuie să aloce mai multă atenție modului în care se hrănesc. Pentru evitarea apariției simptomelor neplăcute ale acestei afecțiuni, este nevoie de câteva modificări esențiale în meniul zilnic.



  • Alimentele ce conțin lactoză - cum sunt laptele și toate produsele pe bază de lapte (inclusiv înghețata, produsele de patiserie, anumite sosuri gata preparate, anumite dulciuri și snacks-uri, supele instant la plic, margarina, mezelurile preambalate, biscuiții, prăjiturile etc.) - trebuie complet eliminate din alimentație și înlocuite cu produse în a căror compoziție nu se găsește această glucidă specifică lactatelor.

  • În plus, trebuie acordată o atenție specială tuturor etichetelor produselor din comerț. Pe lângă termenii de “lapte” sau “lactoză”, este important să eviți orice aliment care are, printre alte ingrediente, zerul, produsele intermediare din lapte, produsele solide din laptele praf sau laptele praf degresat.

  • Meniul zilnic al unei persoane cu intoleranță la lactoză trebuie să conțină din abundență fructe, legume și cereale, pentru a-i asigura organismului toți nutrienții necesari unei bune funcționări, chiar și în lipsa produselor lactate. Carnea slabă, fructele de mare, peștele și ouăle sunt surse importante de proteine și de grăsimi benefice și nu trebuie nici ele evitate.


  • Există produse lactate speciale pentru cei cu probleme, care nu conțin lactoză și care sunt o soluție bună și gustoasă, la îndemâna oricui. Laptele fără lactoză conține aceiași nutrienți esențiali pe care îi are, în mod normal, laptele.

Detalii preț aici → https://www.prova.ro/mancare-sanatoasa/fara-lactoza/crema-de-orez-bio-smantana-vegetala-200ml-lima

  • Iaurtul probiotic conține un surplus de enzime benefice cu rol de a descompune lactoza și de a regla sistemul digestiv. Există multe studii care confirmă abilitatea prezenței culturilor bacteriene folosite la prepararea iaurturilor de a produce lactaza necesară unui proces digestiv optim. Aceste bacterii se activează dacă este consumat la temperatura camerei și nicidecum rece, direct din frigider.

  • Mare atenție la medicamente! Multe dintre acestea pot conține lactoză, așa că este necesar să verifici prospectul înainte de a le lua.

  • Varianta recurgerii la diferite suplimente alimentare pe bază de lactază este o bună modalitate de a păstra laptele în alimentație, fără problema intoleranței. Suplimentele cu lactază asigură organismului un aport important de enzime necesare digestiei corecte a produselor lactate. Cele mai potrivite sunt suplimentele cu enizme ce au în compoziție și vitaminele și mineralele pe care nu le poți lua din lapte.

Detalii preț aici → https://www.prova.ro/remedii-vitamine-suplimente/tranzit-si-digestie/enzime-digestive-pentru-vegani-50-tablete-masticabile-solgar

  • Pe piață se găsesc anumite suplimente, sub formă de dropsuri, cu enzimele deja existente în lactatele de origine animală care pot fi puse în lapte pentru a predigera lactoza înainte de consumul propriu-zis al laptelui. Aceste capsule trebuie introduse în lichid cu 24 de ore înainte de a consuma produsele lactate.

  • Dacă ai insuficiență la lactoză, este obligatoriu să folosești alternative de calciu pentru menținerea echilibrului de minerale în organism. Găsești cantități prețioase de calciu în legumele cu frunze verzi, în nuci, alune și semințele de floarea soarelui, în broccoli, în peștii mici, în fructele de mare și în tofu. Iar pentru asimilarea optimă a calciului este, evident, nevoie de vitamina D, pe care o găsești în laptele de soia, de migdale, de cocos sau de orez.

Detalii preț aici → https://www.prova.ro/mancare-sanatoasa/fara-lactoza/smantana-bio-vegana-din-cocos-250ml-la-mandorle

  • Dintre brânzeturi, parmezanul și brânza Cheddar conțin cele mai mici cantități de lactoză, așa că aceste delicatese s-ar putea să nu-ți facă niciun rău dacă le consumi moderat.

  • O dietă fără lactoză nu doar că duce la ameliorarea problemelor digestive, dar te și poate ajuta să pierzi surplusul de kilograme nedorite, dacă este cazul.

Din păcate, în momentul de față nu există un anumit tratament care să vindece complet intoleranța la lactoză. Dar cu un regim alimentar adecvat, ce implică renunțarea la alimentele pe bază de lapte animal, și prin folosirea preparatelor farmaceutice, care au în compoziție enzima lactază, această afecțiune poate fi ținută sub control, iar simptomele sale pot fi destul de ușor evitate.


Sursa foto: shutterstock.com

Foloseste MAJUSCULE