LIVRARE GRATUITA peste 150lei

10 ingrediente naturale care resping țânțarii
0 Comentarii

10 ingrediente naturale care resping țânțarii

 

Cum alegi un repelent natural pentru țânțari

Oamenii sunt de obicei predispuși la mușcături de țânțari din cauza unei combinații de miros, lumină, căldură și umiditate. Dacă ești un magnet de țânțari, probabil că te-ai săturat de înțepături și mâncărime.

Diferite specii de țânțari - precum cei care poartă malarie - preferă bacteriile și transpirația. Alții sunt atrași de dioxidul de carbon și de anumite mirosuri ale mâinilor.

Indiferent de specia pe care o întâlniți, vă puteți proteja fără a fi nevoie să utilizați un repelent chimic pe bază de DEET. Produsele cu DEET au potențialul de a cauza probleme de sănătate și de mediu.

Puteți alege să evitați utilizarea produselor cu DEET, cu excepția cazului în care vizitați locuri care prezintă un risc ridicat de boli transmise de țânțari, cum ar fi Zika. DEET este recomandat persoanelor cu risc de mușcături de țânțari purtătoare de orice boală.

Dacă faceți lucruri precum o excursie, să vă petreceți timpul în grădină sau să faceți o ieșire cu cortul, repelenții naturali ar putea fi o opțiune mai bună. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru copii, care sunt mai sensibili.

Citiți mai departe pentru a vedea ce repelente naturale funcționează cel mai bine pentru a preveni mușcăturile de țânțari

1. Ulei de eucalipt citronat (Eucalyptus citriodora)

Folosit încă din anii 1940, uleiul de eucalipt citronat este unul dintre cele mai cunoscute repelente naturale si este un igredient aprobat și eficient în repelentul pentru țânțari.

Un studiu din 2014 a arătat că un amestec ce conține de 32% ulei esențial de eucalipt citronat a oferit o protecție de peste 95% împotriva țânțarilor timp de 3 ore.

Reteta handmade

Puteți crea propriul amestec cu 1 parte ulei de eucalipt citronat și 10 părți ulei de floarea soarelui. Atenție la utilizarea amestecului la copiii sub 3 ani, unele uleiuri esențiale pot fi agresive pentru pielea sensibilă a copiilor.

 

2. Lavandă

Florile de lavandă zdrobite produc un parfum și ulei care pot respinge țânțarii.

Un studiu efectuat in 2002 a constatat că uleiul de lavandă este eficient în alungarea țânțarilor adulți.

Lavanda are calități analgezice, antifungice și antiseptice. Aceasta înseamnă că, pe lângă prevenirea mușcăturilor de țânțari, poate calma și pielea.

Reteta handmade

Puteți cultiva lavandă într-o grădină în aer liber sau în jardiniere de interior. Zdrobiți florile și aplicați uleiul pe zonele corpului sensibile la mușcături, cum ar fi gleznele și brațele. De asemenea, picurați puțin ulei de lavandă pe o cârpă curată și frecați-l pe piele.

 

3. Ulei de scorțișoară

Scorțișoara este mai mult decât un simplu ingredient pentru prăjituri sau vin fiert. Potrivit unui studiu din Taiwan, uleiul de scorțișoară poate ucide ouăle de țânțari. De asemenea, poate acționa ca un repelent împotriva țânțarilor adulți, în special a țânțarilor tigru asiatic.

Reteta handmade

Pentru a face o soluție diluată de 1 procent, amestecați 1/4 de linguriță (sau 24 de picături) de ulei de scorțișoară pentru fiecare 120ml de apă. Puteți pulveriza lichidul pe piele sau pe îmbrăcăminte, în jurul casei și pe tapițerie sau plante. Aveți grijă când aplicați ulei de scorțișoară, deoarece o doză concentrată vă poate irita pielea!

 

4. Ulei de cimbru

Când vine vorba de respingerea țânțarilor de malarie, uleiul de cimbru este unul dintre cele mai bune pentru a oferi protecție. Într-un studiu pe animale din 2002, sursa de încredere, 5% ulei de cimbru aplicat pe pielea șoarecilor fără păr a oferit o rată de protecție de 91%.

De asemenea, poate doriți să aruncați frunze de cimbru într-un foc de tabără. Arderea frunzelor de cimbru oferă o protecție de 85% timp de 60 până la 90 de minute.

Reteta handmade

Pentru un ulei repelent, combinați 4 picături de ulei esențial de cimbru la fiecare linguriță de ulei de bază, cum ar fi uleiul de măsline sau de jojoba. Pentru un spray, amestecați 5 picături de ulei de cimbru cu 60ml de apă.

 

5. Ulei de mentă grecească

Nepeta parnassica, un membru al familiei de mentă înrudit cu iarba mâței (catnip), poate alunga țânțarii. Extractul și uleiul din frunzele zdrobite sunt cele mai valoroase.

Un studiu a descoperit că uleiul din menta grecească ar putea respinge țânțarii în mod eficient timp de 2 până la 3 ore. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Iowa au descoperit, de asemenea, că iarba mâței este de 10 ori mai eficient decât DEET în alungarea țânțarilor.

 

6. Ulei de soia

Potrivit Laboratorului de Entomologie Medicală al Universității din Florida, produsele pe bază de soia precum Bite Block Kids (2% ulei de soia) ar putea oferi protecție de lungă durată împotriva țânțarilor.

Rețetă homemade

Pe lângă uleiul de soia, puteți adăuga și puțin ulei de lămâie în amestecul de acasă. Combinația a fost testată pentru a proteja împotriva diferitelor specii de țânțari.

 

7. Citronella

Citronella este un ulei esențial natural și eficient care acționează împotriva țânțarilor. Făcut dintr-un amestec de ierburi, este un ingredient în multe substanțe repellente pentru țânțari. Când sunt în aer liber, lumânările cu citronella pot oferi până la 50% protecție suplimentară.

Cercetările din 2011 spun că formula citronella este importantă pentru cât de eficientă este. Când produsul este formulat corect, este la fel de eficient ca DEET și vă poate proteja până la 2 ore. Dacă formula nu este corectă, citronela se poate evapora rapid și vă poate lăsa neprotejat.

 

8. Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai, sau uleiul de melaleuca, este un ulei esențial popular, din Australia. Acest ulei este cunoscut pentru proprietățile sale antiseptice, antimicrobiene și antiinflamatorii. Dar studiile sugerează, de asemenea, că uleiul de arbore de ceai poate fi un repelent eficient pentru insecte.

Testele pe teren arată că repelenții care conțin ulei de arbore de ceai sunt eficienți împotriva țânțarilor, muștelor și a altor insecte.

 

9. Geraniol

Geraniolul este un tip de alcool folosit ca parfum sau aromă. Este extras din uleiurile esențiale ale plantelor precum citronella, lemongrass și trandafir. Ca ingredient în repelentul pentru țânțari, se știe că este eficient timp de 2 până la 4 ore, în funcție de specie.

Țineți acest ulei departe de ochi și încercați să evitați să-l utilizați dacă aveți pielea sensibilă. Geraniolul poate provoca iritații ale ochilor și ale pielii. Se folosește doar diluat, inclus în formula produselor repelente.

 

10. Ulei de neem

Deși uleiul de neem este promovat ca o alternativă naturală, există rezultate mixte cu privire la eficacitatea sa. Un studiu din 2015 despre eficacitatea uleiului de neem din Etiopia a constatat că acesta a oferit o protecție de peste 70% timp de 3 ore.

Uleiul de neem nu este aprobat ca repulsiv topic deoarece poate provoca iritații ale pielii. Cel mai bine este să utilizați DEET atunci când călătoriți într-o țară care prezintă un risc ridicat de boli transmise de țânțari.

Reteta handmade

Pentru a respinge țânțarii cu ulei de neem, diluați 50 până la 100 ml de ulei de neem în apă, ulei sau loțiune. De asemenea, este important să alegeți ulei de neem extravirgin, presat la rece.

 

Riscuri potențiale ale repelentelor pe bază de uleiuri esențiale

 

Uleiurile esențiale nu ar trebui niciodată puse direct pe piele, nediluate. Ele sunt întotdeauna diluate într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale, masline, cocos, cocos fracționat (caprilis), floarea soarelui, jojoba etc. Rețeta este de obicei 3 până la 5 picături de ulei esențial de 30ml de ulei purtător.

Uleiurile esențiale nu sunt reglementate și este posibil să cumpărați un produs contrafăcut, așa că vă recomandăm să cumpărați întotdeauna de la o sursă de încredere. Un indicator important este și prețul - dacă este foarte mic sau dacă este același pentru toate tipurile de uleiuri din gamă, sunt șanse să fie un produs sintetic, nu natural. Unele uleiuri esențiale sunt foarte greu de obținut, necesită o cantitate mare de materie prima vegetală pentru producție și acest lucru se reflectă în mod firesc în preț. De exemplu, uleiul esențial de trandafir sau de mușetel roman sunt foarte scumpe, datorită procesului de obținere.

 

Dacă urmează să călătorești într-o zonă în care se știe că țânțarii sunt purtători de boli precum malaria, febra galbenă sau virusul Zika, medicii recomandă să folosești un repelent chimic pentru țânțari, pentru a reduce șansele de a contracta o boală periculoasă.

De asemenea, este posibil să aveți o reacție alergică la ingredientele active din uleiurile esențiale. Înainte de a utiliza orice produs nou, testați produsul pe o mică secțiune a pielii și așteptați o oră sau două pentru a vă asigura că nu apare urticarie sau senzații de arsură.

 

Riscuri asociate utilizării repelentelor pe bază de DEET

 

DEET reprezintă o substanță chimică numită N,N-dietil-meta-toluamidă. Este ingredientul activ din diverse substanțe repelente, cum ar fi lichide, loțiuni și spray-uri, pe care le veți găsi pe rafturile magazinelor.

Produsele care conțin DEET sunt folosite pentru a respinge țânțarii și alți dăunători care mușcă, precum ar fi căpușele, împiedicând gândacii să simtă mirosul uman.

DEET a fost inclus în produsele destinate publicului larg din 1957, dar a fost folosit de armata Statelor Unite încă din 1946. În prezent, peste 120 de produse care conțin acest ingredient sunt înregistrate la Agenția pentru Protecția Mediului (EPA).

EPA împărtășește că DEET nu prezintă riscuri pentru sănătate atunci când este utilizat în mod corespunzător. În cazuri rare, totuși, există unele probleme pe care le puteți întâlni când îl utilizați, inclusiv:

• iritație, durere sau lăcrimare a ochilor dacă se aplică pe ochi

• iritație, umflare sau roșeață/erupție cutanată dacă este lăsată pe piele pentru perioade lungi de timp

• vărsături, greață sau alte probleme cu stomacul dacă sunt consumate

• convulsii, în cazuri foarte rare

 

Utilizarea în siguranță a DEET înseamnă:

 

• a nu-l aplica pe piele sub îmbrăcăminte sau pe pielea iritată

• a nu-l aplica pe mâini sau în alte locuri în care ar putea fi ingerat

• a nu folosi prea mult produs

• spălarea acestuia de pe piele sau de pe haine când te întorci în casă

Copiii mici nu trebuie să aplice produsele cu DEET singuri, există riscul să le aplice în  jurul ochilor sau gurii.

 

Tratarea înțepăturilor de țânțari

Chiar și cu repelente pentru țânțari, s-ar putea să vă alegeți cu mâncărimi și înțepături dureroase de țânțari.

Pentru a trata mușcăturile de țânțari acasă, puteți încerca să frecați oțet de cidru de mere la locul mușcăturii. Punerea unei felii de ceapă crudă sau usturoi proaspăt tăiat pe mușcătură poate oferi, de asemenea, ușurare și protecție împotriva infecției. Cremele anti-mâncărime sau antihistaminice fără prescripție medicală, cum ar fi loțiunea de calamină sau crema cu hidrocortizon, pot ajuta, de asemenea.

Dacă dezvoltați o infecție sau o reacție alergică din cauza unei mușcături de țânțar, luați notă de simptomele dumneavoastră și contactați medicul dumneavoastră. Semnele unei probleme pot include:

• o temperatură ridicată

• puroi sau sângerare acolo unde este mușcătura

• cruste care nu vor dispărea

 

Întrebări frecvente despre repelente pentru țânțari

 

Deci, cum folosiți mai exact diferite substanțe repelente pentru a vă menține fără înțepături? Este important să vă familiarizați cu modalitățile adecvate de aplicare a produselor pe piele și îmbrăcăminte pentru rezultate maxime.

Cât de des ar trebui să aplicați din nou un repellent?

Depinde. EPA vă recomandă să citiți cu atenție etichetele oricăror substanțe repelente pe care le utilizați și să urmați recomandările producătorului atât cu privire la cât de mult să utilizați, dar și cât de des să aplicați produsele. De asemenea, luați în considerare lucruri precum:

• expunerea la apă (înot, de exemplu)

• exerciții fizice (dacă transpirați)

• temperatura exterioară

Aplicarea și reaplicarea conform instrucțiunilor de pe ambalaj vă va ajuta să vă asigurați că obțineți cea mai eficientă protecție.

Ce îmbrăcăminte ajută la protejarea împotriva mușcăturilor?

Tantarii pot musca prin imbracamintea stramta, cum ar fi colantii sau pantalonii de yoga. Este mai bine să alegi haine largi, care să acopere atât brațele, cât și picioarele pentru cea mai bună protecție.

De asemenea, puteți trata hainele pe care le porți cu permetrină sau puteți cumpăra îmbrăcăminte care a fost deja tratată cu permetrină.

Spre deosebire de DEET, permetrina nu este destinată utilizării pe piele, așa că asigurați-vă că urmați toate instrucțiunile de pe ambalaj și tratați numai îmbrăcăminte, cizme, șosete, pălării și alte articole care pot fi purtate.

 

Ce poate reduce riscul de înțepături de țânțari?

 

Dincolo de a purta repelent, de a-l reaplica atunci când este necesar și de a alege îmbrăcămintea potrivită, există și alte lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de a fi mușcat de țânțari:

• Pe cât posibil, dacă activitatea o permite, ieșiți în spații protejate și nu în aer liber în intervalul orar în care țânțarii sunt cei mai activi

 • Porniți aerul condiționat în loc să deschideți ferestrele, dacă aveți posibilitatea.

• Curățați orice apă stătătoare în jurul casei dvs. Țânțarii își depun ouăle în apă stătătoare, așa că golește, freacă sau aruncă lucruri precum găleți, bazine pentru copii, oale, coșuri de gunoi și băi pentru păsări.

 

Concluzii

Există cercetări semnificative care sugerează că ingredientele naturale sunt o modalitate eficientă de a respinge țânțarii. Aceasta este o veste bună pentru persoanele care doresc să evite expunerea la substanțe chimice toxice, în special pentru copiii mici și femeile însărcinate.

 

 

Stoc 0
(7)
0

Ulei organic impotriva tantarilor si insectelor, 50 ml - Eco...

Pret
47.01 Lei
-30%
(0)
0

Refill spray ambiental BIO impotriva tantarilor, 250ml - ZEROPICK...

Pret
36.39 Lei
51.98 Lei
-30%
(0)
0

Roll-on bio impotriva intepaturilor de tantari si insecte, 50ml...

Pret
26.60 Lei
38.00 Lei
Stoc 0
(0)
0

Gel BIO calmant intepaturi de tantari si insecte, 50ml - ZEROPICK...

Pret
43.99 Lei
Stoc 0
(0)
0

Spray BIO impotriva intepaturilor de tantari si insecte, 100ml...

Pret
49.98 Lei
Alte știri care te-ar putea interesa
0
0
Este foarte importanta igiena corporala la copii, fiindca aceasta poate influenta mult sanatatea micutilor. O igiena precara poate conduce la numeroase…
0
0
Desi este iubit de catre toti, Soarele nu aduce numai zambete si voie buna atunci cand isi face aparitia. Din cauza radiatiilor ultraviolete pe care le…
0
0
Tantarii sunt niste insecte suparatoare, care irita multe persoane fiindca pisca si cauzeaza aparitia unor zone cu mancarime profunda. Acestia pot fi…
0
0
Transpiratia excesiva este o problema care afecteaza oamenii, indiferent de varsta sau de sex, si care se manifesta atat vara, cat si iarna. Specialistii…
Foloseste MAJUSCULE