LIVRARE GRATUITA peste 150lei

Tratamentul ridurilor: cum sa ameliorezi ridurile existente si cum sa previi formarea altora noi
0 Comentarii

Tratamentul ridurilor: cum sa ameliorezi ridurile existente si cum sa previi formarea altora noi

Ridurile reprezinta o parte naturala a procesului de imbatranire. Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, pielea lor devine mai subtire, mai uscata si mai putin elastica, ceea ce inseamna ca este mai putin capabila sa se protejeze de factorii externi. Acest lucru duce la aparitia ridurilor, a cutelor si a liniilor pe piele. Tocmai de aceea, este foarte important felul in care iti ingrijesti tenul. Afla, in acest articol, cum ii poti oferi pielii tale ingrijirea necesara pentru a estompa si a preveni, in acelasi timp, aceste probleme estetice.

1. Tratamente impotriva ridurilor: despre riduri si tratament

Expresiile fetei, cum ar fi zambetul sau incruntarea, pot duce la dezvoltarea liniilor fine si a ridurilor de la o varsta frageda. Acestea se adancesc, pe masura ce persoana imbatraneste. Atunci cand varsta nu este foarte inaintata, exista posibilitatea ca, prin diverse tratamente antirid, pielea sa revina la forma initiala sau sa isi imbunatateasca partial conditia. Pe masura ce tenul imbatraneste, insa, acesta isi pierde flexibilitatea, iar procesul de tratare poate deveni mai dificil.

1.1. Cum se ajunge la riduri si cum se pot preveni

Printre factorii care afecteaza dezvoltarea ridurilor se pot mentiona expunerea solara, fumatul, deshidratarea sau chiar unele medicamente, precum si alti factori de mediu sau genetici.

Iata cateva aspecte de care trebuie sa tii cont pentru a preveni sau a limita aparatia ridurilor:

  • Protectia solara

Nu este nimic mai important decat sa protejezi tenul impotriva radiatiilor ultraviolete, acestea reprezentand principalul element responsabil de o imbatranire prematura a pielii. Foloseste o crema de protectie solara in fiecare zi si alege-o atat conform tenului tau, cat si in functie de perioada de expunere.

  • Alimentatie sanatoasa

Incearca sa ai un regim sanatos, bogat in legume si fructe. Evita alimentele bogate in zahar, grasimi nocive sau fainoase. Alege frunze verzi precum spanacul si salata, bogate in vitamina C, vitamine si minerale, precum si nuci sau peste, surse bune de acizi grasi esentiali, Omega 3 si Omega 6. Pe langa asta, un stil de viata sanatos este extrem de de important (fara tutun, alcool sau alimente fast-food in exces).

  • Hidratare

Poate ca a devenit deja un cliseu faptul ca apa sustine organismul din foarte multe puncte de vedere. O hidratare corespunzatoare ajuta insa indubitabil pielea, oferindu-i stralucire si suplete. Consuma aproximativ doi litri de lichide pe zi, iar acestea pot fi atat apa, cat si ceaiuri neindulcite.

  • Rutina de ingrijire a tenului

Nu ar trebui sa fie complicat sa ai o rutina sanatoasa pentru tenul tau. Nu te lasa influentata de procesele complexe vazute pe internet: este suficient sa incepi cu ceva simplu si eficient si sa adaugi treptat alte elemente, in functie de nevoile tale. Poti incepe prin curatarea si demachierea tenului, folosind ulterior o crema de hidratare potrivita pielii tale.

  • Somn suficient


Este esential sa ai un somn odihnitor de cel putin opt ore pe noapte. Nu doar ca iti va ajuta sanatatea fizica si mintala, dar somnul iti face tenul mai neted, mai frumos si luminos, prevenind astfel aparitia ridurilor. 

1.2. Tratamentele antirid de-a lungul istoriei

Inca din cele mai vechi timpuri, femeile au incercat in nenumarate feluri sa isi pastreze tineretea si frumusetea. De la cele de rand, fara vreun impact direct, pana la cele mai renumite regine sau curtezane, acestea au experimentat tot felul de tratamente anti-imbatranire.

Poate cea mai cunoscuta este regina Cleopatra. Se presupune ca aceasta facea baie in lapte acru de magarita, pentru imbunatatirea aspectului pielii sale. Cand laptele se aciduleaza, lactoza este transformata de bacterii in acid lactic. Cand alfa hidroxiacizii, cum ar fi acidul lactic, sunt aplicati pe piele, acestia actioneaza ca un exfoliant, lasand pielea mai neteda si fara imperfectiuni.

Este discutabil daca laptele acru contine suficient acid lactic pentru a intineri pielea, dar produsele cosmetice moderne care contin cel putin 8% acizi alfa hidroxil pot reduce ridurile minore. 

Un alt lider mai putin cunoscut, dar preocupat de tratamentele de frumusete si anti-imbatranire este conducatorul dinastiei Tang si singura imparateasa a Chinei, Wu Zetian. Aceasta a fost interesata pe tot parcursul vietii de metodele de ingrijire a pielii.

Este recunoscut faptul ca amesteca celebra „pudra de zana” (facuta din mustarul chinezesc recoltat si pregatit cu atentie) cu apa rece pentru a-si spala fata in fiecare dimineata. Si nu doar ca a ramas renumita pentru frumusetea sa pana la batranete, dar probabil a ajutat-o si la increderea in sine, caci in timpul domniei sale, China a cunoscut una dintre cele mai infloritoare perioade din istoria sa.


In zilele noastre, insa, nu este nevoie sa apelati la astfel de metode pentru a beneficia de cele mai bune rezultate. De la tratamentele naturiste pana la cele de specialitate, astazi exista numeroase variante mai simple pentru a preveni si ameliora ridurile. 

2. Ingrijirea tenului si felul in care aceasta ajuta in prevenirea si ameliorarea ridurilor

O rutina temeinica de ingrijire a tenului este foarte importanta. Printre beneficiile acesteia, se pot mentiona: incetinirea semnelor imbatranirii, pastrarea pielii sanatoase si imbunatatirea increderii in sine. Chiar daca este ideal sa incepi o astfel de rutina cat mai devreme, nu este niciodata tarziu pentru a include acest obicei sanatos in viata de zi cu zi.

Rutina de ingrijire nu trebuie sa fie complicata, dar este esential sa fie urmata zilnic, atat dimineata, cat si seara.

2.1. Rutina de dimineata

Indiferent cat machiaj folosesti, nimic nu se poate compara cu frumusetea pielii sanatoase si radiante. O rutina simpla de ingrijire a pielii, practicata zilnic, reprezinta primul pas absolut pentru a obtine acea stralucire naturala mult ravnita.

Tenul tau are nevoie de pregatire si hidratare pentru o noua zi, asa ca iata mai jos cateva sugestii pentru rutina de dimineata care te vor ajuta sa iti pastrezi pielea stralucitoare si catifelata si sa previi aparitia ridurilor:

  • Chiar daca ti-ai curatat tenul foarte bine inainte de culcare, este nevoie sa folosesti dimineata un gel bland de curatare pentru a elimina impuritatile si excesul de sebum eliberat peste noapte, precum si celulele moarte ale pielii. Poti folosi si un demachiant cremos. Evita insa sapunurile, pentru ca acestea pot usca tenul. Aplica un toner fara alcool dupa curatare.

  • Foloseste o crema hidratanta potrivita tipului tau de ten. Hidratarea tenului este un pas foarte important in rutina de dimineata, asa ca asigura-te ca alegi un produs cu ingrediente active si nutrivite.

  • Nu omite niciodata aplicarea unei creme de protectie solara. Aceasta nu numai ca va ajuta la prevenirea cancerului de piele, dar va reduce in acelasi timp si emnele imbatranirii si scaderea hiperpigmentarii.

  • Aplica produsele cosmetice pe care le folosesti in general. Indiferent de categoria acestora, nu uita niciodata sa le verifici termenele de valabilitate, evitand astfel probleme ale tenului precum iritatii sau eruptii.

    2.2. Rutina de seara

    Nu mai este niciun secret faptul ca demachierea de seara este unul dintre lucrurile pe care nu le poti omite. Indiferent cat iti este de somn, nu uita niciodata sa te demachiezi. Pentru a nu risca sa adormi cu machiajul de peste zi, fa o rutina din a-ti ingriji tenul imediat dupa dusul de seara. Astfel, porii vor fi deschisi, reprezentand cel mai bun moment pentru curatarea fetei.

    Iata ce pasi poti urma pentru rutina de seara:

    • Foloseste produse pentru curatarea si demachirea tenului. Demachiaza-te folosind o apa sau o lotiune micelara pentru indepartarea machiajului. Pentru a te asigura ca ai indepartat toate impuritatile, foloseste si un gel sau o spuma de curatare.

    • Pentru hidratarea tenului, foloseste mai intai o lotiune tonica menita sa calmeze si sa hraneasca pielea. Daca te confrunti cu riduri vizibile, exista tratamente antidrid sub forma de lotiune, pe care le poti folosi in acest pas din rutina de seara.

    • Aplica apoi un ser anti-rid, o crema-contur pentru ochi si o crema hranitoare pentru fata.

    Desigur, pot exista rutine de seara mult mai complexe, insa cel mai important este sa constientizezi importanta acesteia in procesul de ameliorare si prevenire a ridurilor. Vei vedea rezultatele unei rutine sanatoase pentru ingrijirea tenului mai repede decat crezi.

    Ocazional, poti folosi masti eficiente atat pentru prevenirea ridurilor, cat si pentru curatarea si fermitatea pielii. Poti face saptamanal bai cu abur pentru fata, foarte eficiente pentru un ten mai curat si mai luminos. Pentru infuzii, foloseste ceaiuri din plante medicinale.

    3. Tratamente antirid

    Precum in cazul altor probleme de ingrijire a pielii, varsta joaca un rol important in dezvoltarea ridurilor de pe frunte. Chiar daca trecerea timpului determina o reducere a productiei de colagen si elastina, asta nu inseamna ca nu exista si alti factori care cauzeaza aparitia ridurilor in general. Dincolo de cele mai cunoscute cauze precum expunerea la soare, poluarea sau expresiile faciale repetitive ale fruntii, un factor foarte important este cel genetic. Exista mai multe feluri de tratamente antirid pe care le poti alege pentru atenuarea ridurilor deja existente, indiferent de zona in care au aparut.

    3.1. Cum sa alegi cele mai bune tratamente antirid?

    Pielea necesita multa atentie pentru a ramane cat mai supla si elastica, mai ales atunci cand se pot observa deja riduri si linii fine. Desi nu poti opri procesul de imbatranire naturala, poti minimiza cu succes aspectul ridurilor existente si poti incetini formarea altora noi.

    Atunci cand cauti un tratament antirid, este important sa tii cont de cateva aspecte pentru a alege produsul potrivit:

    • Alege responsabil: Cauta informatii despre produs si alege-l in functie de tipul tau de ten.

    • Citeste eticheta: Cremele si tratamentele de top folosesc mai multe ingrediente active. Chiar daca lista acestora pare inutila la o prima privire, foloseste internetul pentru a cerceta compozitia. Unii producatori detaliaza pe site-urile lor informatii complete despre caracteristici si rezultate.

    • Pretul: Doar pentru ca o crema este foarte scumpa, asta nu inseamna ca este si cea mai buna. Pretul nu ar trebui sa fie un criteriu de alegere. Pune accent pe compozitia tratamentului si pe felul in care aceasta este potrivita tipului tau de ten.

    • Cauta recenzii: Cauta diverse pareri despre tratamentul respectiv, pentru a putea lua o decizie cat mai obiectiva. Daca ai cunostinte care au utilizat produsele pe care doresti sa le achizitionezi, cere-le sfatul in legatura cu ele inainte de a face acest pas. 

      3.2. Tratament pentru ridurile de pe frunte

      Orice dermatolog iti va spune ca cel mai bun tratament pentru ridurile de pe frunte este, in primul rand prevenirea lor printr-o rutina de ingrijire corespunzatoare. Exista insa si produse care te pot ajuta sa le atenuezi:

      • Produsele pe baza de retinol. Retinolul este cel mai cunoscut derivat din vitamina A si este considerat unul dintre cele mai eficiente mijloace anti-imbatranire pentru ten. Acesta nu este rezistent la lumina soarelui, asa ca, pentru o eficienta maxima, foloseste produsele care contin acest ingredient in rutina de seara.

      • Produse exfoliante cu acid glicolic. Acesta este o substanta din familia Alfa Hidroxiacizilor (AHA) si are efectul de a exfolia pielea pentru un aspect mai sanatos si mai tanar. Acidul glicolic este principalul ingredient al multor exfolieri chimice. Poate provoca sensibilitate la soare, deci asigura-te ca folosesti protectie solara dupa utilizarea produselor cu acid glicolic. Pe langa diminuarea ridurilor, acesta te poate ajuta si la combaterea petelor pigmentare sau chiar in atenuarea tendintelor acneice.

      • Machiajul. Foloseste corectoare sau iluminatoare pentru a acoperi ridurile fine si pentru a le face cat mai putin vizibile. Chiar daca este o solutie de moment, poate fi eficienta in sporirea increderii de sine. 

        3.3. Tratament pentru ridurile ochilor

        Ridurile de sub ochi sunt inevitabile si nu reprezinta neaparat un motiv de neliniste. Ingrijorarea poate aparea atunci cand acestea raman in jurul ochilor chiar si atunci cand nu schimbi expresia fetei sau nu iti misti muschii. Ridurile oculare atrag cel mai repede atentia, fiind unul dintre primele locuri unde tind sa apara. Acest lucru se datoreaza faptului ca pielea din aceasta zona este incredibil de subtire si isi pierde elasticitatea pe masura ce inaintezi in varsta, din cauza scaderii productiei de colagen.

        Exista cateva solutii eficiente pe care le poti lua in considerare pentru a trata ridurile de sub ochi:

        • Tratarea alergiilor. Acestea cauzeaza adesea inflamatii in jurul ochilor, precum si efecte precum ochi rosii sau lacrimare. Tratarea simptomelor alergice poate oferi fetei un aspect mai relaxat si, de asemenea, poate proteja pielea de sub ochi pe termen lung.

        • Exercitii faciale. Astfel de exercitii pot ajuta la pastrarea elasticitatii pielii din jurul ochilor.

        • Crema-contur pentru ochi. Lipsa hidratarii poate aprofunda aspectul liniilor fine din jurul ochilor. Cauta creme hidratante, bogate in ingrediente benefice, precum retinolul, peptidele si acidul hialuronic.

        • Foloseste produse potrivite tipului de ten, hipoalergenice.

          3.4. Tratamente naturiste pentru riduri adanci

          Ridurile adanci pot fi atenuate prin folosirea ingredientelor de oricine naturala, care contin atat numeroase substante antioxidante si antiinflamatoare, cat si complexe de vitamine si nutrienti care pot reda fermitatea pielii. Multe dintre aceste ingrediente se gasesc, in diferite combinatii, in cremele, lotiunile sau serurile bio, deci completeaza-ti rutina si cu astfel de produse, pentru a profita la maxim de beneficiile lor.  

          Iata care sunt principalele tratamente naturiste care te pot ajuta in combaterea ridurilor adanci:

          • Aloe vera are numeroase proprietati curative. Mai multe studii au concluzionat faptul ca gelul sau poate reduce semnificativ aspectul ridurilor in trei luni, hranind pielea si lasand-o stralucitoare.

          • Bananele contin uleiuri naturale si vitamine care ajuta enorm la sanatatea pielii. Expertii recomanda aplicarea unui piure de banane intr-un strat subtire. Lasa amestescul timp de 15-20 minute si clateste apoi cu apa calda.

          • Albusul de ou poate contribui la imbunatatirea aspectului pielii. Se poate aplica pe piele simplu sau in combinatie cu ulei de masline si se lasa pana se usuca bine, iar apoi se clateste cu apa calda.  Un aspect interesant este faptul ca membrana subtire care separa albusul de coaja oului este mult mai eficienta. Astfel, conform unui studiu, utilizarea unei creme care are in componenta aceasta membrana poate duce la o reducere semnificativa a adancimii ridurilor si la cresterea productiei de colagen, ceea ce face ca pielea sa devina mai fina si mai intinsa. Persoanele alergice la oua ar trebui sa evite folosirea lor pentru tratarea ridurilor.

          • Mierea. Datorita continutului sau nutritional bogat, mierea poate fi foarte eficienta atat pentru atenuarea ridurilor, cat si pentru hidratarea tenului. Aceasta poate fi folosita in combinatie cu ovaz, zeama de lamaie sau iaurt gras. De asemenea, daca tenul tau este mixt, este recomandat sa incluzi in rutina ta de ingrijire produse care contin miere.

          • Uleiurile esentiale. Aplicarea unor cantitati mici de uleiuri esentiale naturale, amestecate cu un ulei purtator, precum cel de masline sau cel din seminte de struguri, poate ajuta la reducerea ridurilor. Printre uleiurile esentiale eficiente in tratamentele antirid se pot mentiona: uleiul de argan, jojoba, lavanda, rodie, trandafir, rozmarim, lemn de santal sau ylang-ylang. Nu le aplica niciodata, insa, in mod direct pe piele, fara sa le diluezi, caci pot provoca iritatii sau arsuri. 

          Poate fi greu sa scapi in totalitate de riduri, dar exista numeroase solutii pentru care poti opta pentru a le face mai putin vizibile. Pana la urma, cel mai bun mod de a incetini imbatranirea si de a preveni ridurile este sa ai un stil de viata echilibrat. O alimentatie sanatoasa, evitarea expunerii prelungite la soare, o rutina de ingrijire constanta, exercitiile fizice regulate precum si gestionarea stresului sunt cele mai eficiente modalitati de a-ti mentine atat sanatatea pielii, cat si cea a corpului si a mintii.

          Sursa foto: Shutterstock.com.

          Referinte:

          https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/do-retinoids-really-reduce-wrinkles

          https://www.webmd.com/beauty/wrinkles#1

          https://www.mcgill.ca/oss/article/science-science-everywhere-you-asked/why-did-cleopatra-supposedly-bathe-sour-donkey-milk


          https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345938/

Stoc 0
(50)
1

Ulei de argan bio, 50 ml - ArganMaroc

Pret
39.00 Lei
(10)
0

Crema hidratanta antirid cu coenzima Q10 Basis Sensitiv, 50...

Pret
94.61 Lei
Stoc 0
(30)
1

Ulei pretios bio din seminte de cactus Opuntia Ficus, 10 ml...

Pret
59.00 Lei
-20%
(3)
0

Masca antirid pentru toate tipurile de ten, coenzima Q10, Basis...

Pret
13.64 Lei
17.05 Lei
-20%
(9)
0

Crema de noapte 5 in 1 Re-Energizing Sleeping Cream - LAVERA

Pret
82.45 Lei
103.07 Lei
Stoc 0
(1)
0

DELISTAT Crema de zi pentru reintinerire cu aur coloidal si...

Pret
170.50 Lei
Stoc 0
(1)
0

DELISTAT Serum fermitate antiage pentru ten si gat cu aur si...

Pret
170.50 Lei
Stoc 0
(0)
0

DELISTAT Crema de noapte concentrata antiage Youth Injection...

Pret
159.50 Lei
-20%
(0)
1

Ser hidratant iluminator pentru ten cu Vitamina C, 30ml - C-BERRICA...

Pret
25.96 Lei
32.45 Lei
-25%
(1)
0

Ser antioxidant iluminator pentru ten cu Vitamina C, 30ml -...

Pret
24.34 Lei
32.45 Lei
-25%
(0)
0

Serum regenerant antioxidant cu vitamina C si coenzima Q10,...

Pret
30.00 Lei
40.00 Lei
Alte știri care te-ar putea interesa
0
0
Unii parinti presupun, in mod gresit, ca soarele este periculos doar in timpul verii, atunci cand straluceste puternic. Razele solare pot fi, insa, daunatoare…
0
0
Uleiul de argan, cunoscut si ca ulei marocan, este unul dintre cele mai apreciate uleiuri si este folosit atat in lumea produselor de frumusete, cat si…
0
0
Cearcanele reprezinta o problema cu care fiecare persoana s-a confruntat de nenumarate ori pe parcursul vietii. Desi apar, in general, odata cu inaintarea…
0
0
Alergiile care apar la nivelul pielii pot fi extraordinar de neplacute. Fie ca sunt prezente pe fata sau pe gat, fie ca sunt prezente intr-o zona care…
0
0
Foarte mare parte din populatia Romaniei, mai exact un procent de 50%, se confrunta cu aparitia matretii. Aceasta poate avea o multime de cauze, dar si…
Foloseste MAJUSCULE