LIVRARE GRATUITA peste 150lei

Cearcanele: care sunt cauzele aparitiei cearcanelor, cum le poti preveni si cum poti scapa de ele
0 Comentarii

Cearcanele: care sunt cauzele aparitiei cearcanelor, cum le poti preveni si cum poti scapa de ele

Cearcanele reprezinta o problema cu care fiecare persoana s-a confruntat de nenumarate ori pe parcursul vietii. Desi apar, in general, odata cu inaintarea in varsta, acestea pot afecta inclusiv copiii, adolescentii sau tinerii.

         Aparitia cearcanelor poate fi determinata de o mare varietate de factori, de la varsta sau mostenirea genetica, pana la lipsa unui stil de viata echilibrat sau anumite probleme de sanatate asociate. Indiferent de cauza acestora, un lucru este, totusi, sigur: cearcanele sunt inestetice si, in functie de dimensiunea acestora, iti pot dauna in cele din urma increderii de sine.

         Nu iti face, insa, probleme: in functie de cauza aparitiei lor, exista numeroase mijloace prin care poti atat sa previi cearcanele, cat si sa le tratezi atunci cand ele au inceput deja sa te afecteze. Citeste acest articol pentru a le afla!

1. Cearcanele: care pot fi cauzele aparitiei cearcanelor

Pentru a putea cunoaste cauzele aparitiei cearcanelor si a gasi tratamentul potrivit pentru estomparea lor, este necesar sa stii ce reprezinta fiecare tip de cearcan in parte. În mare, acestea se impart in doua categorii principale, in functie de aspectul lor: cearcanele negre, caracterizate printr-un colorit inchis al suprafetei posterioare ochiului si pungile, mici umflaturi situate dedesubtul acestuia si care iti pot da senzatia de ochi obosit. Iata care sunt caracteristicile fiecarei categorii:

  • Cearcanele negre:

         Cearcanele negre apar atunci cand pielea situata dedesubtul ochiului capata un colorit inchis. Spre deosebire de pungi, acestea nu sunt intotdeauna insotite de umflaturi ale pielii sau de senzatia de oboseala oculara. În general, cearcanele negre sunt generate de subtierea pielii posterioare ochiului, lucru care face ca vasele de sange de la nivelul fetei sa fie mai proeminente. În unele cazuri, acestea pot fi mostenite genetic (cearcane ereditare), fapt care poate fi observabil inca din perioada copilariei.

  • Pungile sau „ochii umflati”:

         Dupa cum reiese chiar din denumirea lor, pungile reprezinta mici inflamari ale pielii de sub ochi. Precum cearcanele, acestea pot fi mostenite genetic si nu reprezinta neaparat semne ale unei afectiuni sau ale anumitor lipsuri in stilul de viata. In general, pungile sunt cauzate de retentia de fluid la nivelul globului ocular, ceea ce determina ca grasimea orbitala sa migreze la suprafata pielii posterioare ochiului. In majoritatea cazurilor, acestea pot fi insotite si de cearcane negre. 

Cum iti poti da seama care este tipul de cearcan ce te afecteaza?

         Pentru a sti cu exactitate care este categoria de cearcan care iti afecteaza pielea, specialistii recomanda „testul ciupiturii”. Nu trebuie decat sa ciupesti foarte delicat cu degetele pielea de sub ochi si sa observi ce se intampla la nivelul ei. Daca coloritul inchis tinde sa se estompeze atunci cand faci acest lucru, este cel mai probabil vorba de cearcane negre determinate de subtierea pielii, nu de pungi. 

1.1. De ce apar cearcanele negre

Pe langa cauzele naturale ale aparitiei cearcanelor, precum inaintarea in varsta sau factorii ereditari, acestea pot fi generate si de aspecte care tin de stilul de viata personal. Iata care sunt cele mai comune lucruri care pot determina aparitia cearcanelor negre:


  • Lipsa somnului

         Conform specialistilor, lipsa unei rutine de somn stabile si odihnitoare poate face ca pielea sa devina palida si usor translucida. Acest lucru poate determina aspectul accentuat al venelor de sange de la nivelul intregului corp, mai ales in zona fetei. Prin urmare, suprafata pielii situata dedesubtul ochiului poate capata un colorit usor albastrui sau negru.


  • Alergiile

         Anumite alergii, precum rinita alergica, pot determina aparitia cearcanelor negre. Atunci cand ai o reactie alergica, corpul tau elibereaza histamine, componente organice care au ca scop eliminarea factorilor alergeni din organism sau de pe suprafata pielii. Acest lucru poate genera roseata sau senzatia de mancarime la nivelul ochilor, ceea ce poate duce, la randul sau, la aparitia cearcanelor.

  • Deficienta de fier sau anemie

         Anemia, afectiune caracterizata printr-o cantitate insuficienta de celule rosii in sange, este deseori una dintre cauzele aparitiei cearcanelor. În general, acest lucru este determinat de o deficienta de fier in organism. Daca suferi de anemie, celulele sangvine nu sunt capabile sa transporte o cantitate destul de mare de oxigen la nivelul pielii, ceea ce poate face ca pielea sa devina translucida. Acest lucru poate determina, in final, aparitia cearcanelor, venele de sange de la nivelul fetei devenind mai proeminente.

  • Fumatul si consumul de alcool

         Reprezentand obiceiuri care iti deshidrateaza organismul, dependenta de tutun sau consumul de alcool se numara si ele printre cauzele cele mai des intalnite ale aparitiei cearcanelor. Daca fumezi, monoxidul de carbon continut in fumul inhalat poate scadea nivelul de oxigenare al pielii, determinand un aspect mai inchis la culoare in zonele unde epiderma este mai subtire. De asemenea, acesta scade si nivelul de colagen produs de organism, fapt ce genereaza o pierdere a elasticitatii pielii si, in timp, subtierea acesteia.

Pentru ca este un element vasodilatator, alcoolul poate determina dilatarea vaselor de sange de la nivelul pielii de sub ochi, ceea ce face ca cearcanele sa fie mai proeminente. De asemenea, acesta poate avea un impact negativ asupra somnului, fapt ce poate accentua aspectul cearcanelor. 

1.2. Cauzele pungilor de sub ochi si ochilor umflati

Precum in cazul cearcanelor, aparitia pungilor sub ochi poate fi determinata de o serie de factori aflati in stransa legatura cu stilul de viata pe care il duci. Acestea pot fi avea, insa si o cauza ereditara, formandu-se ca urmare a mostenirii genetice.

         În cazul pungilor de sub ochi, unul dintre factorii principali care le poate determina aparitia este o dieta prea bogata in sodiu. Excesul de sare poate genera retentia de apa in organism, ceea ce duce la inflamarea tesutului de la nivelul fetei. 

Daca observi in mod frecvent ca ai pungi sub ochi in special in perioada diminetii, este cel mai probabil nevoie sa reduci din alimentele sarate pe care le ai incluse in dieta zilnica. 

De asemenea, suprafata epidermei situate dedesubtul ochilor se poate inflama si ca urmare a deshidratarii. Daca nu iti hidratezi suficient de mult organismul zilnic, pielea se poate inflama in incercarea de a retine apa.

         Oboseala cronica si lipsa somnului se numara si ele printre cauzele principale ale aparitiei pungilor sub ochi. Atunci cand nu ai o rutina sanatoasa de odihna sau esti extrem de obosit, circulatia sangelui tinde sa incetineasca, ceea ce poate determina o aglomerare a sa la nivelul pielii. Venele capilare de la nivelul fetei cresc astfel in volum, fapt ce genereaza umflarea epidermei si, prin urmare, aparitia pungilor.

         Nu in ultimul rand, acestea apar de cele mai multe ori atunci cand plangi. Lacrimile secretate in timpul plansului sunt mai putin bogate in sare decat secretiile oculare obisnuite. Ca urmare a procesului de osmoza, apa se deplaseaza in interiorul tesuturilor oculare, ceea ce determina aparitia pungilor si a senzatiei de ochi umflat. 

2. Cum poti scapa de cearcane: tratamente si remedii pentru a estompa aspectul cearcanelor

 Daca si tu esti afectata in mod frecvent de aparitia cearcanelor, cu siguranta iti doresti sa afli ce poti face pentru a le inlatura. În majoritatea cazurilor, nu este indeajuns sa te folosesti de cateva tehnici de machiaj pentru a le masca. Din fericire, cea mai mare parte a cearcanelor nu reprezinta semne ale unor afectiuni de sanatate mai grave si poti scapa de ele destul de usor, daca te folosesti de produsele potrivite. Iata, deci, cateva modalitati prin care poti estompa aspectul cearcanelor, eliminandu-le in cele din urma complet, odata cu trecerea timpului:

  •  Foloseste o crema hidratanta

         Daca observi aparitia cearcanelor, una dintre cele mai accesibile si sigure modalitati de a le estompa este aplicarea unei creme de hidratare la nivelul intregii fete sau doar pe suprafata zonei afectate. Cele mai eficiente creme pentru combaterea cearcanelor sau pungilor sub ochi sunt cele care contin cafeina sau acid hialuronic.

De asemenea, poti gasi pe piata si o mare varietate de creme speciale pentru conturul ochilor care au un continut ridicat de astfel de substante active, alaturi de alte elemente utile in eliminarea cearcanelor, precum gingsengul sau coenzima Q10.

  • Ulei de migdale si vitamina E

         Adeptii remediilor naturiste recomanda utilizarea uleiului de migdale pentru combaterea cearcanelor. Datorita proprietatilor sale antioxidante si anti-inflamatoare si continutului sau ridicat de retinol si vitamina K, acesta este extrem de eficient atat in diminuarea pigmentarii, cat si in reducerea inflamatiei in cazul pungilor sau ochilor umflati. 

Pentru rezultate optime, amesteca cantitati egale de ulei de migdale si vitamina E intr-un bol si aplica amestecul obtinut pe suprafata pielii afectate, prin masaj usor. Fa acest lucru in fiecare seara inainte de culcare si clateste dimineata zona ochilor cu putina apa rece. Repeta acest procedeu zilnic, pana observi o imbunatatire semnificativa a aspectului pielii.

  • Aplica o compresa rece  

         Prin aplicarea unei comprese reci la nivelul ochilor, vasele de sange se vor contracta, ceea ce poate reduce aspectul pungilor sau al cearcanelor. Pentru a spori procesul, te poti folosi de doua pliculete de ceai negru sau verde, bogat in substante antioxidante si cafeina.

  • Crema cu efect de albire

         Numerosi medici dermatologi incurajeaza folosirea unei creme cu afect de albire in cazul cearcanelor foarte pronuntate. Ingredientele active care pot avea un rol benefic in estomparea lor sunt acidul azelaic, acidul glicolic sau acidul kojic, folosit de obicei in tratarea rozaceei. 


O mare parte din aceste substante sunt continute in cremele tratament pentru pete pigmentare sau cicatrici, disponibile in magazine sau la farmacii. Înainte de a le folosi este, totusi, recomandat sa mergi la un consult dermatologic, pentru a te asigura de faptul ca niciunul dintre aceste ingrediente active nu iti pot provoca reactii alergice. 

3. Eliminarea cearcanelor: mijloace prin care poti preveni aparitia cearcanelor si pungilor de sub ochi

Desi nu reprezinta o afectiune greu de tratat, cearcanele pot provoca disconfort si pot fi foarte inestetice atunci cand apar, mai ales daca sunt sub forma de pungi. De aceea, este recomandat sa incerci, pe cat posibil, sa le previi. Iata care sunt lucrurile pe care le poti integra in rutina ta zilnica si care te pot ajuta in prevenirea cearcanelor:

  • Crema de protectie solara

         Specialistii recomanda aplicarea unui strat de crema de protectie solara la nivelul fetei indiferent de sezon, pentru a preveni efectele razelor soarelui care, in timp, pot provoca aparitia ridurilor si imbatranirea precoce a pielii. Acest lucru este cu atat mai important in cazul suprafetei pielii de sub ochi, caci aceasta se numara printre cele mai sensibile segmente ale epidermei.

         Pentru a te proteja de efectele nocive pe care soarele le poate avea asupra pielii, aplica pe fata un strat de crema cu 15 minute inainte de a-ti parasi locuinta, punand accent pe zona de la nivelul ochilor. Pentru o protectie optima, este recomandat sa optezi pentru o crema cu un nivel SPF de cel putin 15.

  • Hidratarea

         Hidratarea optima poate preveni retentia de lichid la suprafata pielii din jurul ochilor. Încearca, deci, sa iti faci o obisnuinta din a bea cate un pahar de 200 ml de apa inainte de culcare, pentru a preveni aparitia pungilor.

  • Dieta echilibrata

         Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont pentru prevenirea cearcanelor este dieta. Astfel, este important sa elimini din regimul tau excesul de sodiu, pentru a minimiza riscul aparitiei pungilor sau cearcanelor negre. Daca esti, totusi, un mare iubitor de sare, contrabalanseaza efectele acesteia prin integrarea in dieta a alimentelor bogate in potasiu, precum bananele sau cartofii. 


Aparitia cearcanelor nu este niciodata un lucru placut. Pe langa disconfortul pe care acestea il pot cauza la nivelul ochilor, cearcanele pot determina scaderea increderii in sine si iti pot dauna tonusului general. De aceea, este important sa le tratezi imediat ce le observi si sa programezi un consult la medicul specialist daca acestea persista sau se agraveaza. Ai grija de sanatatea pielii tale! 


Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com. 


-20%
(2)
0

Corector imperfectiuni si cearcane, Beige (mediu) - Benecos

Pret
22.40 Lei
28.00 Lei
Stoc 0
(5)
0

DELISTAT Corector lichid pentru cearcane si imperfectiuni Ivory...

Pret
49.84 Lei
Stoc 0
(0)
0

DELISTAT Corector lichid pentru cearcane si imperfectiuni Honey...

Pret
49.84 Lei
(2)
0

Corector imperfectiuni si cearcane, Light (deschis) - Benecos...

Pret
28.00 Lei
Stoc 0
(6)
2

Stick corector pentru imperfectiuni si acnee, Ivory 01 - Lavera...

Pret
38.50 Lei
Stoc 0
(1)
0

Stick corector pentru imperfectiuni si acnee, Honey 03 - Lavera...

Pret
38.50 Lei
Stoc 0
(0)
0

Stick corector bio pentru cearcane si imperfectiuni, Beige -...

Pret
25.00 Lei
(1)
0

Stick corector bio pentru cearcane si imperfectiuni, Vanilla...

Pret
25.00 Lei
Stoc 0
(0)
0

Gel contur ochi anti cearcane si pungi, 30ml - Natura Siberica...

Pret
41.75 Lei
Stoc 0
(0)
0

Roll-on hidratant racoritor pentru ochi anti cearcane si umflaturi,...

Pret
109.15 Lei
Alte știri care te-ar putea interesa
0
0
Alergiile care apar la nivelul pielii pot fi extraordinar de neplacute. Fie ca sunt prezente pe fata sau pe gat, fie ca sunt prezente intr-o zona care…
0
0
Foarte mare parte din populatia Romaniei, mai exact un procent de 50%, se confrunta cu aparitia matretii. Aceasta poate avea o multime de cauze, dar si…
0
0
Savurarea unui desert delicios este unul dintre cele mai frumoase momente din viata unui copil, dar si a unui adult. Din pacate, multe produse dulci se…
0
0
A avea un par sanatos este unul dintre principalele scopuri ale unei femei, ceea ce nu este deloc gresit. Fie ca preferi tunsori scurte sau doresi ca…
0
0
Fie ca vine vorba despre o piele sanatoasa, un ten curat sau un organism perfect functional, toate acestea au nevoie de nutritivi esentiali si suplimente…
Foloseste MAJUSCULE