LIVRARE GRATUITA peste 150lei

ANTIOXIDANTII: compusii chimici MINUNE pentru corpul uman
0 Comentarii

ANTIOXIDANTII: compusii chimici MINUNE pentru corpul uman

Antioxidanții sunt unele dintre cele mai importante substanțe pentru corpul uman. Acești compuși chimici reprezintă un real ajutor pentru orice persoană ce dorește să fie sănătoasă, să se mențină în formă și să aibă o stare de bine. Citește acest articol pentru a afla exact ce sunt, unde se pot găsi, care este cel mai puternic dintre toate tipurile de antioxidanți și care sunt beneficiile consumării acestora.

Trăiești într-un mediu intoxicant, în care un stil de viață sănătos este din ce în ce mai greu de adoptat și menținut din cauza capcanelor otrăvitoare la care ești expus zi de zi. Poluarea, aerul toxic pe care îl respiri zilnic, radiațiile de tot felul (inclusiv cele solare), stresul, viciile, pesticidele, băuturile și alimentele pe care le consumi frecvent, toate acestea duc la producerea în exces a radicalilor liberi, adică a acelor substanțe chimice direct răspunzătoare pentru creșterea riscului apariției afecțiunilor de tot felul și a bolilor extrem de grave (boli cardiovasculare, cancer, maladii neurodegenerative). 

Cu alte cuvinte, radicalii liberi sunt molecule instabile produse de organismul uman ca o reacție la factorii de mediu nocivi.

Printr-o definiție biologică, radicalii liberi reprezintă molecule care nu mai au un număr echilibrat de electroni din cauza pierderii acestora în urma interacțiunii organismului cu factorii toxici de care te lovești constant, în mod inevitabil. Problemele apar în momentul în care aceste molecule dezechilibrate (radicalii liberi) încearcă să-și refacă structura chimică într-un mod invaziv la adresa celulelor funcționale prin denaturarea acestora. 

Conform studiilor de specialitate, celulele perfect funcționale sunt atacate zilnic de mii de radicali liberi. În plus, apariția unui număr mare de radicali liberi stimulează eliberarea și mai multor radicali, lucru care duce, din nefericire, la grăbirea procesului de degradare a stării generale de sănătate.

Aceste substanțe chimice, care încearcă în permanență să-și stabilizeze structura prin alterarea celulelor sănătoase pot fi ținute sub control doar cu ajutorul antioxidanților.

Trebuie menționat că radicalii liberi au și un rol benefic, fiind utilizați de sistemul imunitar în lupta împotriva bacteriilor și a virușilor. Așadar, ei devin nocivi doar când sunt produși din cauza factorilor externi, nu și când provin din sursele interne ale corpului ca urmare a proceselor metabolice.

1. Ce sunt antioxidanții și care este rolul lor pentru organismul uman?

Ce sunt antioxidanții? Sunt compuși chimici, alcătuiți din substanțe nutritive (enzime, vitamine, minerale, molecule capabile să lege metalele etc.), ce au rolul de a contribui la prevenirea și stoparea unor anumite tipuri de degradare celulară. Antioxidanții au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, împiedicând, astfel, îmbătrânirea prematură a celulelor din corp, contribuind la menținerea sănătății și susținând sistemul natural de apărare al organismului. Antioxidanții au capacitatea de a reabilita materialul genetic alterat al celulelor în proporție de 99%.

2. Antioxidanții naturali – În ce alimente îi găsești și cu ce îi poți înlocui?

Cele mai importante și bogate surse de antioxidanți naturali se găsesc în fructe și legume.


  • Anumite plante medicinale folosite pe post de condimente – cuișoare, scorțișoară, oregano, rozmarin și cimbru – sunt surse bogate în antioxidanți naturali.

  • Germenii de cereale și mugurii unor pante (zmeur, brad etc.) conțin cantități importante de enzime, vitamine și minerale, ceea ce le dă o putere antioxidantă remarcabilă.

  • Dintre fructe și legume, cele mai valoroase surse de antioxidanți se găsesc în: fructele de pădure (zmeură, afine, căpșuni, mure, fragi, agrișe, coacăze negre și roșii), struguri negri, mere, piersici, fructe citrice, caise, kiwi, usturoi, anghinare, morcovi, cartofi dulci, varză, roșii, broccoli, spanac și fasole roșie).

  • Cătina conține un complex natural de antioxidanți foarte puternic. Acest fruct are proprietăți nutritive incredibile și concentrații extrem de ridicate de vitamine, minerale și pigmenți ce contribuie cu succes la încetinirea procesului de îmbătrânire prematură a organismului.

  • Antioxidanții se găsesc și în alimentele de origine animală care conțin albumină, vitamina A și coenzima Q10. În acest sens, peștele, crustaceele, ouăle, carnea roșie și carnea de pui sunt cele mai bogate în antioxidanți.

Detalii și preț aici → https://www.prova.ro/remedii-vitamine-suplimente/regenerare-geriatrice-antioxidanti/coenzima-q10-100mg-30-capsule-gelatinoase-vitaking

3. Care este cel mai puternic antioxidant?

Resveratrolul este considerat drept cel mai puternic antioxidant, esențial în protejarea organismului împotriva radicalilor liberi. Acesta este un compus polifenol non flavonoid și se găsește în special în fructele și legumele foarte pigmentate. Aceast elixir al longevității este prezent în coaja și semințele strugurilor negri, în mere, prune, în fructele de pădure, dar și în alune.

Detalii și preț aici → https://www.prova.ro/remedii-vitamine-suplimente/regenerare-geriatrice-antioxidanti/capsule-din-samburi-de-struguri-resveratrol-400mg-90-cps-vitaking

Resveratrolul se poate administra și sub formă de supliment alimentar, având exact aceleași calități nutriționale și aceleași beneficii asupra sănătății organismului.

4. Beneficiile antioxidanților asupra sănătății întregului organism


  • Lupta împotriva cancerului este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante beneficii ale antioxidanților. Prin capacitatea lor de a susține lupta împotriva inflamației celulelor canceroase, antioxidanții au un rol esențial în tratamentul acestei boli necruțătoare.

  • Majoritatea afecțiunilor grave care apar la nivel cerebral sunt asociate cu leziunile provocate de oxidarea celulelor. Antioxidanții contribuie la prevenirea inflamației, stimulează sănătatea cognitivă, sprijină circulația vasculară din vasele mici de sânge ale creierului, susțin oxigenarea corectă a creierului și ajută la reducerea, în mod evident, riscul apariției demenței.

Detalii și preț aici → https://www.prova.ro/remedii-vitamine-suplimente/regenerare-geriatrice-antioxidanti/green-detox-500-mg-supliment-alimentar-ecologic-120-tablete-republica-bio

  • Antioxidanții mai au capacitatea de a sprijini sănătatea inimii. Riscul apariției unui infarct poate fi redus cu până la 50% cu ajutorul substanțelor antioxidante.

  • Suplimentele antioxidante contribuie la protejarea și susținerea sistemului imunitar și, astfel, ajută organismul să lupte eficient împotriva infecțiilor de tot felul.

Indiferent de sursele din care îi procuri, importanța antioxidanților este incontestabilă pentru buna funcționare a organismului. Printr-o alimentație bogată în fructe și legume și cu ajutorul suplimentelor alimentare, dar și prin folosirea cosmeticelor ce conțin antioxidanți, te poți bucura de o viață mai sănătoasă, mai lungă și, implicit, mai frumoasă.


Sursa foto: shutterstock.com

Foloseste MAJUSCULE