LIVRARE GRATUITA peste 150lei

Igiena orala - Studiu: 8 din 10 romani au probleme stomatologice! Afla care sunt greselile pe care NU trebuie sa le mai faci!
0 Comentarii

Igiena orala - Studiu: 8 din 10 romani au probleme stomatologice! Afla care sunt greselile pe care NU trebuie sa le mai faci!

Romanii ocupa ultimele locuri in topurile care masoara nivelul de curatare a dintilor. Desi se constata de la un an la altul mici schimbari, progresele sunt nesemnificative, intrucat si cei care incep sa fie preocupati de igiena dentara, o fac gresit. Degeaba consuma un roman aproape doua tuburi de pasta de dinti pe an, daca foloseste aceeasi periuta in tot acest interval, iar ata dentara si apa de gura nu apar niciodata pe lista de cumparaturi.

        

  

1. Importanta igienei orale

 

 


         Existenta unor dinti sanatosi depinde doar de o igiena orala atent si corect realizata. Specialistii avertizeaza ca dupa fiecare masa, placa dentara incepe sa se depuna pe suprafata dintilor, gingiei sau a lucrarilor dentare. Daca nu este indepartata, se transforma in tartru, care poate crea o multime de neplaceri. Asadar, fa din igiena orala o activitate zilnica daca nu iti doresti carii, boli parodontale sau o respiratie urat mirositoare.

  • Stiai ca...

o   boala parodontala si evolutia acesteia reprezinta cauza pentru mai mult de o treime din dintii pierduti?

o   Una dintre cele mai intalnite afectiuni ale omului este caria dentara?

Atentie! Specialistii recomanda curatarea dintilor si a cavitatii bucale pe toata durata vietii, indiferent daca este vorba de dinti naturali sau artificiali.

 

 

2. Curatarea corecta a dintilor

 

 

         Studiile arata ca 83% dintre romani nu stiu sa se spele corect pe dinti si nici sa foloseasca corespunzator unele produse de ingrijire orala. Periajul este recomandat zilnic: seara, dimineata, dar si dupa fiecare masa.

Putini o stiu, dar, periajul inainte de culcare este obligatoriu, deoarece pastrarea in cavitatea bucala a placii microbiene si a resturilor de mancare, in conditii constante de umiditate, temperatura crescuta si oxigenare redusa favorizeaza dezvoltarea florei microbiene.

                 Pasii unui periaj corect:

  • Înainte de periaj, foloseste ata dentara – ea curata chiar si spatiile inguste, acolo unde periuta de dinti nu poate ajunge. Asadar, ar fi bine sa incluzi aceasta etapa in rutina ta zilnica. Ia o bucata de aproximativ 40 de centimetri, infasoar-o pe degetele aratatoare si curata fiecare dinte cu miscari usoare.

  • Cand ai terminat cu ata dentara, uda periuta si aplica un strat de pasta de dinti, care ar fi bine, dupa spusele medicilor, sa fie una naturala.

  • Începe periajul dintilor – specialistii recomanda spalarea separata a arcadelor, prin miscari verticale, de la rosu (gingia) spre alb (dintele). Insista bine timp de 2-3 minute.

  • Nu doar dintii trebuie periati. Asadar, la sfarsit, curata limba, cerul gurii si interiorul obrajilor care retin deseori particule alimentare si placa bacteriana.

  • În final, asteapta putin si apoi clateste-ti gura cu apa de la robinet. Daca o faci imediat dupa periaj, vei elimina si fluorul din pasta de dinti. Tine minte – nu manca si nu bea 30 de minute dupa spalare!


Specialistii spun ca una dintre cele mai intalnite intrebari este „Cum pot sa-mi curat dintii de tartru acasa?”. Ei bine, afla ca o astfel de problema ar trebui sa te convinga sa ajungi pe scaunul dentistului pentru un detartraj care iti va curata si ultima urma de piatra de pe dinti. Într-adevar, exista si o solutie pe care o poti incerca acasa – inlocuieste pasta de dinti cu bicarbonatul de sodiu. Însa, acesta nu da rezultate pe termen lung.

 

 

3. Greseli frecvente in igiena dentara

 

 

  • Folosirea apei de gura imediat dupa periaj – specialistii recomanda sa nu te speli cu ea imediat dupa ce ti-ai curatat dintii, deoarece va elimina fluroul ramas din pasta de dinti. În schimb, este bine sa o folosesti intr-un alt moment al zilei, dupa masa de pranz, de exemplu.

  • Introducerea igienei dentare la copii mult prea tarziu – parintii trebuie sa inceapa periajul pentru cei mici imediat dupa ce au aparut primii dinti de lapte.

  • Vizita rara a medicului stomatolog – multi dintre romani ajung in cabinetul specialistului doar daca durerea o impune. Trist este ca sunt tot mai multi copii privati de consultatiile care ar trebui sa aiba loc de doua ori pe an, conform recomandarilor, din cauza costurilor ridicate.

  • Consumarea alimentelor acide – nu doar ca pateaza dintii, acestea erodeaza smaltul si contribuie la sensibilizarea dentara. Daca ai baut un produs cu continut mare de acid, foloseste apa de gura pentru a elimina riscurile de aparitie a unor complicatii.


Daca simti ca ai putea fi unul dintre cei 8 romani din 10 care au probleme cu igiena orala, nu mai astepta, specialistii iti recomanda sa incepi chiar de astazi igiena corecta si protejarea dintilor tai!

 

Sursa foto: Shutterstock.com


Stoc 0
(18)
0

Pasta de dinti homeopata cu chimen negru, fara fluor - Eco Cosmetics...

Pret
25.00 Lei
(12)
0

Apa de gura bio concentrata, cu salvie si chimen negru - Eco...

Pret
36.95 Lei
Stoc 0
(1)
0

Pasta de dinti naturala cu ratanhia - Weleda

Pret
25.18 Lei
Stoc 0
(12)
0

Pasta de dinti naturala cu sare - Weleda

Pret
25.18 Lei
Stoc 0
(0)
0

DELISTAT Pasta de dinti naturala cu galbenele - Weleda

Pret
21.62 Lei
Stoc 0
(3)
0

Pasta de dinti naturala cu plante - Weleda

Pret
25.18 Lei
Stoc 0
(0)
0

DELISTAT Apa de gura naturala cu ratanhia - Weleda

Pret
34.40 Lei
Stoc 0
(0)
0

DELISTAT Spray igiena bucala cu portocala, aloe vera si propolis...

Pret
38.13 Lei
(0)
0

Pasta de dinti naturala cu aloe vera organica si citrice - Green...

Pret
39.00 Lei
Stoc 0
(0)
0

Pasta de dinti naturala cu menta - Green People

Pret
39.00 Lei
Alte știri care te-ar putea interesa
0
0
In general mai scumpa decat cea de masa, de diferite culori si putin mai umeda, sarea de mare are un gust puternic, se foloseste frecvent in bucatariile…
0
0
Fiind delicata, pielea din zona intima necesita ingrijire speciala. Din cauza factorilor precum transpiratia, epilarea si secretiile specifice, igiena…
0
0
Cresterea imunitatii pe timpul iernii trebuie sa reprezinte una dintre activitatile de baza ale persoanelor care isi doresc sa se pazeasca de raceli,…
2
0
Tot mai multi copii sunt diagnosticati cu intoleranta la gluten, arata ultimele studii si sondaje de specialitate. Asta inseamna o sumedenie de restrictii…
Foloseste MAJUSCULE