LIVRARE GRATUITA peste 150lei

PRAJITURI FARA GLUTEN: CUM sa tii in frau pofta de dulce a celor mici cu prajituri bunatati facute in casa
0 Comentarii

PRAJITURI FARA GLUTEN: CUM sa tii in frau pofta de dulce a celor mici cu prajituri bunatati facute in casa

Tot mai multi copii sunt diagnosticati cu intoleranta la gluten, arata ultimele studii si sondaje de specialitate. Asta inseamna o sumedenie de restrictii alimentare si frustrari nenumarate - pe de o parte pentru copii, ca nu pot sa isi faca toate poftele - pe de alta parte pentru parinti, ca se simt neajutorati si nu intotdeauna pot sa ii ajute pe cei mici. 

Din fericire, in ultima vreme, pe piata au aparut tot felul de produse fara gluten care vin in ajutorul pacientilor cu intolerante si alergii. 

Afla de aici cateva metode prin care poti sa pregatesti acasa retete fara gluten, daca ai la indemana ingredientele potrivite.

 

1. Ce este intoleranta la gluten si cum este diagnosticata

Intoleranta la gluten, cunoscuta si sub denumirea de boala celiaca, este o afectiune autoimuna, care afecteaza, conform statisticilor, 1% din populatie si poate debuta la orice varsta, inclusiv in perioada copilariei. 

La nivel european, 1 din 100 de persoane este depistata cu boala celiaca, iar in ultimii ani, in Romania, s-a inregistrat o crestere a numarului de copii diagnosticati cu intoleranta la gluten.

Diagnosticul acestei afectiuni autoimune se pune in urma unor analize de laborator, care sunt recomandate de catre medici in situatia in care copilul prezinta una sau mai multe din urmatoarele simptome:

  • dureri abdominale repetitive

  • tulburari ale tranzitului

  • flatulenta

  • balonare

  • afte bucale

  • demineralizarea dintilor

  • oboseala nejustificata

  • scadere in greutate

Odata stabilit diagnosticul, medicul va pregati un plan de tratament. De obicei, boala se tine sub control cu ajutorul unei diete din care se exclude total glutenul. 

In cazul unor forme mai severe ale bolii, medicul poate recomanda si excluderea din alimentatie a zaharului, lactatelor sau oului.

 

2. Idei de retete pentru prajituri fara gluten: dulciuri facute in casa

De cele mai multe ori, diagnosticul de intoleranta la gluten pus unui copil cade ca un traznet peste intreaga familie. Iar cea mai mare provocare e aceea de a-i explica celui mic ca nu are voie dulciuri de care mananca ceilalti colegi sau ca isi poate lua adio de la celebrul sandvis cu unt si sunca. 

Din fericire, exista si variante care usureaza atat viata copiilor, cat si pe cea a parintilor, care se preocupa de alimentatia lor. In magazinele naturiste, dar si in mediul online, se gasesc o multime de produse care nu contin aceasta proteina: de la dulciuri fara zahar, pana la torturi sau chiar ingrediente gluten free, ce pot fi transformate cu usurinta in retete de deserturi fara gluten. 

Iata cateva idei de retete fara gluten pe care le puteti pregati in propria bucatarie:

  •  

    Reteta de biscuiti fara gluten

Ingrediente: 2  cani si jumatate de faina fara gluten (de cocos, de orez alb, de hrisca, de migdale, de samburi de dovleac, de banane verzi) sau puteti face un mix din aceste fainuri, 3 linguri de zahar din flori de cocos, un plic de praf de copt fara gluten, 5 linguri de unt de cocos topit, 1/2 cana de lapte de migdale sau de cocos, un ou (daca nu exista interdictie la oua), cateva bucatele de ciocolata neagra cu 80% cacao.

Mod de preparare: Ingredientele uscate se amesteca intr-un bol, iar cele umede in alt bol. Mixul uscat se adauga peste cel ud si la final se adauga ciocolata. Cu o lingura de inghetata se formeaza biscuitii, se pun in tava pe hartie de copt si se baga la cuptor, la 180 de grade, timp de 12 - 15 minute.

  •  

    Reteta de tort fara gluten: carrot cake

Ingrediente blat: 3 cani de faina sau mix de faina fara gluten, ½ cana de unt sau ulei de cocos topit, 3 mere coapte si facute piure, 3 linguri de indulcitor pudra din stevie, 4 morcovi mari dati pe razatoare, 3 oua (ouale se pot inlocui cu 2 linguri seminte de chia hidratate), 1 plic de praf de copt fara gluten.

Ingrediente crema: 2 cani de nuci de caju hidratate in apa peste noapte, o conserva de lapte de cocos (doar partea solida), 2 linguri de miere sau sirop de agave, semintele de la o pastaie de vanilie.

Mod de preparare blat: Intr-un bol, se amesteca faina, indulcitorul si praful de copt. In alt bol, se bat ouale, se adauga untul sau uleiul de cocos topit, apoi piureul de mere si morcovii razuiti. Ingredientele uscate se adauga peste cele umede, se omogenizeaza, compozitia se pune intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se baga la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 - 40 de minute. E gata cand o scobitoare introdusa in mijlocul blatului iese curata. Se lasa pe un gratar sa se raceasca, apoi se taie in doua.

Mod de preparare crema: Nucile caju hidratate se pun in bolul robotului de bucatarie, se adauga partea solida a laptelui de cocos, indulcitorul sau mierea si pastaia de vanilie. Se maruntesc toate in robot pana cand ajungeti la gradul dorit de finete al cremei. Se baga crema la congelator pentru 10 minute, apoi se pune intre cele doua blaturi. Se decoreaza dupa cum doreste fiecare.


  •  

    Reteta de briose fara gluten

Ingrediente: 1 cana de faina de cocos, 1 cana de faina de migdale, 2 oua, 2 linguri de indulcitor pudra, un plic de praf de copt fara gluten, 2 cani de piure de dovleac copt, 5 linguri de ulei vegetal, 2 linguri de lapte de cocos, semintele de la o pastaie de vanilie.

Mod de preparare: Ouale se bat cu indulcitorul pudra, se adauga uleiul, apoi laptele, se adauga si piureul de dovleac si vanilia si se omogenizeaza. La final, se adauga faina amestecata cu praful de copt si se amesteca cu o spatula. Compozitia se pune in hartii de briose si apoi in tava speciala. Se coc in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 20 - 25 de minute.

 

3. Cum adaptezi intreaga familie la o dieta fara gluten

In cazul in care esti mama unui copil diagnosticat cu intoleranta la gluten, poate fi dificil sa gatesti zilnic mai multe feluri de mancare, atat pentru copil, cat si pentru restul familiei.

Ca sa iti usurezi munca, poti sa adaptezi intregul stil de viata al familiei la dieta fara gluten. Te aprovizionezi cu faina si ingrediente ce nu contin aceasta proteina si servesti acelasi fel de mancare tuturor membrilor familiei, indiferent ca e vorba de supe, sandvisuri, feluri principale sau deserturi.

In mediul online, gasesti suficiente bloguri culinare de unde te poti inspira sa incerci numeroase retete de cozonac, chec, clatite sau chiar paine si chifle fara gluten.

In concluzie, viata fara gluten poate fi chiar delicioasa, cu o doza de curiozitate si creativitate in bucatarie. 

Sursa foto: 

shutterstock.com


Stoc 0
(0)
0

Faina de cocos bio, 450g - Diet-Food

Pret
22.32 Lei
Alte știri care te-ar putea interesa
1
0
Painea se enumera printre cele mai consumate alimente, insa in zilele noastre, aceasta este lipsita de gustul de odinioara. Afla cum iti poti prepara…
1
0
  Epoca globalizării a adus cu sine curente și filosofii moderne, a deschis minți și a ridicat probleme morale noi. Una dintre ele a fost - și…
2
0
Supranumit “sângele alb”, pentru importanța sa indiscutabilă în viața oamenilor încă din primele clipe de la naștere,…
Foloseste MAJUSCULE