LIVRARE GRATUITA peste 150lei

Totul despre TRANZITUL INTESTINAL: Durată, tipuri de tulburări digestive, cauze, tratament
0 Comentarii

Totul despre TRANZITUL INTESTINAL: Durată, tipuri de tulburări digestive, cauze, tratament

Alimentele ingerate traversează tractul digestiv, iar prin procesul de digestie sunt transformate în glucide, acizi grași și aminoacizi, substanțe esențiale pentru o buna funcționare a organismului. Cea mai importantă etapă a digestiei nu are loc în stomac, ci la nivelul intestinului subțire, unde se produce absorbția nutrienților, apoi se continuă în colon prin stocarea resturilor digestive și pregătirea lor pentru evacuare. Întregul traseu de deplasare a bolului alimentar de-a lungul intestinelor, împreună cu toate procesele digestive implicate, se numește tranzit intestinal.

 

1. Procesul de digestie - Durata tranzitului intestinal

Fiecare persoană are propriul regim alimentar, în funcție de stilul său de viață. În consecință, asta înseamnă că și tranzitul intestinal va fi diferit de la o persoană la cealaltă. Universal valabil este procesul de digestie, care începe încă din cavitatea bucală, locul în care alimentele sunt mărunțite și amestecate cu saliva, formându-se astfel bolul alimentar. Acesta trece prin esofag și ajunge în stomac, iar prin contactul cu sucul gastric se descompune în nutrienți. De aici, în aproximativ 6-8 ore, aceștia sunt transportați în intestinul subțire, unde sunt absorbiți în fluxul sanguin prin peretele intestinal. Reziduurile rezultate în urma digestiei trec mai departe în colon, unde vor fi transformate în materii fecale de către flora intestinală prezentă acolo, iar în aproximativ 24 ore acestea ajung la nivelul rectului, migrare ce va declanșa dorința de a defeca. 

Pentru că digestia este un procedeu foarte complex, iar alimentele se deplasează prin tractul digestiv ca printr-un labirint, este important să știi ce mănânci, și cand să mănânci, pentru a evita orice tulburare de tranzit. 

Durata tranzitului intestinal normal se desfășoară într-un interval de 48 până la 72 ore, și se încheie prin eliminarea resturilor digestive. Dacă observi că durata acestui proces depășește 72 ore și apare senzația de balonare, înseamnă că ai un tranzit intestinal lent, iar dacă ai mai multe scaune pe zi, atunci tranzitul tău intestinal este unul accelerat. Simptomele specifice unui tranzit intestinal lent sunt senzația continuă de balonare, scaune dure și închise la culoare, durere la defecare și, în cazuri mai grave, pot apărea hemoroizi și fisuri anale. La polul opus, scaunele dese de consistență moale sau apoase și crampele musculare sunt consecințele unui tranzit intestinal prea rapid, care poate duce la deshidratare dacă nu se acționează imediat. 

 

2. Tratamentul tranzitului intestinal lent: Constipația

Pentru a fi oferit un tratament, trebuie să se cunoască, în primul rând, cauzele care au dus la încetinirea tranzitului intestinal. De cele mai multe ori, acestea apar atunci când ai o dietă dezechilibrată, mănânci haotic sau poate job-ul nu-ți permite să faci suficientă mișcare. De aceea, pentru ca tratamentul sa fie eficient, se recomandă schimbarea stilului de viață, prin efectuarea de exerciții fizice timp de 30 de minute zilnic și consumul a minimum 2 litri de apă pe zi. Normalizarea unui tranzit intestinal lent înseamnă combaterea constipației si constă în:

  • Tratament naturist: consumul regulat de fibre te ajută să ai o digestie ușoară. Poți include în alimentația ta semințele de in, migdalele și fructele uscate care, de asemenea, sunt bogate în vitamina C și ajută la menținerea activă a florei intestinale. Totodată, smochinele și curmalele au un conținut bogat în fibre și au proprietăți alcaline. Acestea se pot consuma proaspete sau uscate. Nu uita nici de cerealele integrale: linte, hrișcă, și năut!

Smochine uscate

Detalii și preț aicihttp://www.prova.ro/mancare-sanatoasa/nuci-seminte-si-fructe-uscate/smochine-uscate-250g-sanovita

Detalii și preț aicihttps://www.prova.ro/mancare-sanatoasa/cereale-si-leguminoase/linte-rosie-bio-500g-smart-organic

Detalii și preț aicihttps://www.prova.ro/mancare-sanatoasa/cereale-si-leguminoase/naut-bio-500g-smart-organic

Detalii și preț aici → 

https://www.prova.ro/mancare-sanatoasa/cereale-si-leguminoase/hrisca-raw-bio-500g-smart-organic

Detalii și preț aicihttps://www.prova.ro/mancare-sanatoasa/dulciuri-bio-si-vegane/baton-bio-cu-migdale-25g-mogli

Detalii și preț aicihttps://www.prova.ro/mancare-sanatoasa/nuci-seminte-si-fructe-uscate/pere-fructe-uscate-100g-niavis

  • Tratament medicamentos: În cazul în care constipația nu dispare la acțiunile naturiste, se poate face, la indicațiile medicului, terapie cu laxative, supozitoare cu glicerină și clisme evacuatorii, însă pentru o perioadă limitată,  ca să eviți alte probleme. La copii, pentru reglarea tranzitului și combaterea constipației, un sirop pe baza de plante ce conține fibre prebiotice poate fi varianta salvatoare.

Detalii și preț aicihttp://www.prova.ro/mama-si-copilul/suplimente-si-vitamine-bio-pentru-copii/pediakid-transit-doux-pentru-tranzit-digestiv-si-constipatie-la-copii-sirop-125-ml-pediakid

 

3. Tratamentul tranzitului intestinal accelerat: Diareea

Diareea constă într-un tranzit prea rapid, sub 24 ore, cu un număr anormal de scaune pe zi ce au o consistență moale, și sunt precedate de crampe musculare. Cauzele pentru această dereglare digestivă sunt, de regulă, nesemnificative, dar dacă această apare în corelație cu alte simptome precum grețurile și vărsăturile atunci se va lua în calcul o posibilă toxiinfecție alimentară. De aceea, un tranzit intestinal accelerat nu trebuie să fie tratat cu indiferență, ci să se găsească imediat factorul declanșator.

Din punct de vedere medical, există două forme de diaree: acută și cronică. Forma acută durează, de regulă, doar câteva zile dacă se respectă cu strictețe un regim alimentar adecvat, spre deosebire de cea cronică care se manifestă pe o durată mai lungă de timp, iar persistența simptomelor asociate poate indica prezența unor afecțiuni de sănătate mai severe, precum sindromul de colon iritabil, hipertiroidia sau boală Addison.

Pentru forma acută de diaree, tratamentul de succes constă în adoptarea unui regim alimentar bogat în alimente care să nu declanșeze mai mult disconfort gastric și aciditate. Așadar, orezul fiert cu un vârf de sare, pâinea prăjită (dar nu în ulei), fulgii de ovăz și bananele sunt alimentele de bază pentru un astfel de regim alimentar.

Detalii și preț aicihttp://www.prova.ro/mancare-sanatoasa/musli-si-fulgi-de-cereale/fulgi-de-ovaz-fortin-500g-sanovita 

În formele cronice de diaree, tratamentul medicamentos pentru reglarea tranzitului intestinal accelerat și refacerea stării de homeostazie a organismului se împarte în trei categorii:

- medicație antispastică: ameliorează durerile abdominale

- medicație antidiareica: ajută la normalizarea tranzitului și la scăderea numărului de scaune pe zi, doar că nu trebuie să depășești doză zilnică recomandată de către medic, pentru că se poate ajunge foarte ușor în cealaltă extremă, 

- antibiotice: sunt administrate în cazul unei etiologii infecțioase, stabilite în urma unei antibiograme pentru a depista la ce substanță este sensibil agentul patogen.

4. Exerciții fizice pentru reglarea tranzitului intestinal în constipație

Dacă ești o persoană sedentară, atunci este posibil să ai un tranzit intestinal leneș, care poate fi un adevărat disconfort, atunci când acesta nu se reglează la timp, pentru că se poate instala constipația, ceea ce înseamnă că eliminarea produșilor rezultați în urma digestiei se face la un interval mai mare de 72 ore. Când ai un tranzit intestinal blocat, circumferința abdomenului se poate mari inestetic cu până la cinci centimetri, iar durerea resimțită din cauza balonarii îți afectează rutina zilnică.

 Instinctual, când ai această problemă, probabil cauți în farmacii un tratament pentru accelerarea tranzitului intestinal, dar află că cel mai bun remediu este activitatea fizică. Așadar, iată câteva exemple ideale pentru combaterea constipației:

  • Mersul pe bicicletă: Atunci când pedalezi, se produce stimularea peristaltismului intestinal și optimizarea funcționalității acestuia, care, implicit, favorizează accelerarea tranzitului intestinal. Așa că, dacă îți permite timpul, o plimbare cu bicicleta este perfectă pentru combaterea și prevenirea constipației.

  • Joggingul sau mersul pe jos: Atunci când nu faci mișcare, tranzitul tău îți va imita comportamentul, așa că și el va zăbovi. Lasă mașina în garaj și alege să faci o plimbare atunci când mergi dimineața la serviciu. Vara te poți bucura de jogging în aer liber, dar iarna, când temperaturile sunt mai scăzute, alergatul pe banda din sala de gimnastică este o alternativă la fel de bună.

  • Yoga: Este esențială nu doar în combaterea depresiei, ci și în tratamentul tulburărilor de tranzit intestinal, pentru că implică contorsionarea și răsucirea întregului corp. Aceste modificări de postură acționează asupra organelor interne sub formă unui masaj, care stimulează activitatea acestora. Dacă practici Yoga, vei simți o îmbunătățire a tuturor sistemelor: circulator, respirator, nervos, locomotor și digestiv.

5. Alimente care favorizează tranzitul intestinal: accelerarea unui tranzit intestinal lent

Cu siguranță, cel puțin o dată ai avut probleme de tranzit intestinal și nu știai cu exactitate cauza sau cum trebuie să abordezi situația din punct de vedere terapeutic. Cea mai bună metodă de tratament pentru orice tip de afecțiune digestivă a fost, este și va fi mereu, prevenția. Atât ceaiurile digestive, cât și medicația sub formă de prafuri dizolvabile sau suplimentele alimentare sunt remedii pentru un tranzit intestinal lent sau accelerat, însă află că există o serie de alimente, pe care dacă le consumi și dacă îți vei schimba stilul de viață, poți evita aceste tulburări digestive.

  • Iaurtul este sursa naturală de probiotice, bacteriile super-eroi care ajută la refacerea florei intestinale atunci când este invadată de toxine dacă tranzitul intestinal este lent, iar materiile fecale stagnează în colon mai mult timp decât este fiziologic normal

  • Fructele și legumele sunt bogate în vitamine, minerale și fibre, care au un puternic efect laxativ și dacă sunt consumate frecvent, nu te vei mai simți niciodată “plin”

  • Quinoa - Fiind folosit în ritualuri, era considerat aur de către incasi și are o vechime de peste 7 milenii, considerat de nutriționiști un superaliment datorită valorilor sale nutriționale și beneficiilor pe care le are asupra reglării tranzitului intestinal. Pe lângă potasiu, calciu, fier și proteine, semințele de Quinoa conțin o cantitate dublă de fibre față de alte tipuri de cereale, așa că sunt aur și pentru sănătate. Din punct de vedere botanic, s-au stabilit aproximativ 3000 de soiuri, dar cele mai cultivate sunt semințele de quinoa albă, roșie și neagră.

Detalii și preț aici

http://www.prova.ro/mancare-sanatoasa/cereale-si-leguminoase/quinoa-alba-250g-sanovita

Detalii și preț aici

http://www.prova.ro/mancare-sanatoasa/cereale-si-leguminoase/quinoa-rosie-250g-sanovita

Detalii și preț aici

http://www.prova.ro/mancare-sanatoasa/cereale-si-leguminoase/quinoa-neagra-250g-sanovita 

Durata tranzitului intestinal este strâns legată de ceea ce mănânci, așa că iată mai jos o lista scurtă cu timpul necesar pentru digestie diverse tipuri de alimente:

  • Apa este crucială pentru reglarea tranzitului intestinal, pentru că aceasta își face loc și ajunge foarte repede în intestine, de aceea este vitală pentru o hidratare corespunzătoare

  • Sucurile naturale de fructe și/sau legume au o durată de așteptare  în stomac de circa 15-20 minute, la fel ca și supele cremă de legume Smoothie-urile de fructe și legume, având o consistență semilichidă pentru că au în compoziție iaurt sau semințe de cereale, stau în jur de 20 minute în stomac până ajung în intestine

  • Citricele și pepenele galben se deplasează spre intestine în 30 de minute de la ingerare

  • Alimentele “cele mai grele” sunt carnea de porc și de vânat, acestea digerându-se într-un timp mai îndelungat, de până la cinci ore.

6. Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă

Vrei să te bucuri de mese delicioase, fără o senzație neplăcută după? Iată ce sfaturi poți urma, zi de zi:

  • Încearcă să mănânci puțin și des. În felul acesta, alimentele au timp să fie digerate și, totodată, eviți senzația de balonare.

  • Încearcă, pe cât posibil, să nu ai alte activități atunci când mănânci. De ce? Pentru că, dacă ești cu gândul în mai multe locuri, nu vei mai acorda atenția necesară masticarii și vei ingera, cu siguranță, alimentele fără să fie suficient masticate, iar acestea se vor digera mai greu.

  • Consumă plante care vin în ajutorul digestiei și au un rol în detoxifierea organismului: ghimbir, fructe de armurariu.

  • Când gătești acasă, evită să refolosești uleiul și încearcă să adaugi în preparatele tale o cantitate cât mai mică de grăsimi.

  • Evita să consumi produse de tip fast-food. Pentru acestea, este nevoie de un timp mai mare de digerare, iar acest aspect duce la încetinirea tranzitului intestinal.

  • Bea minimum doi litri de apă pe zi.

  • Evită să mănânci după ora 18:00. Nu forța sistemul digestiv să lucreze atunci când tu ar trebui să dormi, pentru că te va ține treaz și îți va afecta rutina zilnică.

  • O metodă eficientă pentru reglarea tranzitului intestinal este să-ți “înveți” organismul cu o anumită oră în care să mergi la toaletă. Încearcă, pe cât posibil, să ai scaun în același interval orar, de preferat dimineața, și vei observa că această autoeducare va avea rezultate concrete.

  • Mergi de fiecare dată la toaletă atunci când simți nevoia, pentru că organismul îți oferă această senzație cu un scop bine stabilit - acela de a elimina reziduurile rezultate din urma digestiei, care vor produce toxine dacă nu sunt evacuate.

Atât adulții, cât și copiii au suferit de tulburări ale tranzitului intestinal, care sunt printre cele mai des întâlnite afecțiuni ale tractului digestiv. Autoeducarea, impunerea unui stil de viață sănătos, respectarea normelor de igienă și menținerea unui echilibru alimentar reprezintă aspectele definitorii pentru un tranzit intestinal optim.

Referințe: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872693/

Sursa foto: Gettyimages.com

Alte știri care te-ar putea interesa
0
0
Probabil majoritatea persoanelor au auzit despre uleiurile esentiale, dar putine sunt cele care cunosc cu adevarat beneficiile lor. De-a lungul anilor…
1
0
Painea se enumera printre cele mai consumate alimente, insa in zilele noastre, aceasta este lipsita de gustul de odinioara. Afla cum iti poti prepara…
1
0
  Epoca globalizării a adus cu sine curente și filosofii moderne, a deschis minți și a ridicat probleme morale noi. Una dintre ele a fost - și…
2
0
Publicat 2019-09-30 | 16:26:131. Ce presupune alimentatia fara gluten - Opinii generale 2. Pareri Pro si Contra asupra unei diete fara gluten 3. Efecte…
Foloseste MAJUSCULE