De 15 ani impreuna!
Toata lumea cunoaste faptul ca uneori tenul poate prezenta cosuri, care apar din diferite cauze. Dar, cu toate acestea, ce este acneea, mai exact?
Acneea este o afectiune a pielii care se declanseaza in momentul in care foliculii de par ai pielii se incarca cu ulei si celule moarte. Acest lucru provoaca puncte albe, negre sau cosuri.
Acneea este frecventa in randul adolescentilor, dar poate fi constata si la persoane cu varste mai inaintate.
Ceea ce este foarte grav, este faptul ca in functie de severitatea bolii, aceasta poate provoca suferinta emotionala, stres, griji, timiditate, inhibare si cicatrici.
Tratamentul pentru acnee trebuie inceput din timp, pentru ca efectele acestei afectiuni sa fie minime. De aceea, in momentul in care observi ca incep sa-ti apara din ce in ce mai multe cosuri, nu incerca sa tratezi acneea acasa, ci apeleaza de urgenta la un consult profesional. In functie de gravitatea problemei, iti pot fi oferite solutii mult mai sigure si mai eficiente.
Se spune ca ciocolata provoaca acnee, insa acest lucru este total gresit.
Circula cateva mituri precum acesta prin societate, insa trebuie sa retii faptul ca alimentele grase si dulciurile nu afecteaza in niciun fel tenul. La fel se intampla si in cazul igienei, deoarece cosurile nu apar din cauza murdariei.
In plus, este important sa stii ca produsele cosmetice nu inrautatesc acneea, mai ales daca te demachiezi in fiecare seara in mod corect. Nu indeparta machiajul cu apa si sapun, deoarece substantele chimice din cele dure pot irita pielea si prezinta sanse crescute de agravare a acestei afectiui.
Atunci, care sunt cauzele aparitiei tenului acneic?
In momentul in care depistezi pe fata puncte albe sau negre, umflaturi mici si rosii, cosuri cu puroi, noduli (zone umflate, mari, solide, pe sub piele) si leziuni chistice (zone dureroase, umplute cu puroi pe sub piele), trebuie sa te informezi cu privire la remediile pentru acnee. Cu toate acestea, trebuie sa stii, mai intai, de ce apar.
Printre cele mai comune cauze se numara:
- Excesul de productie de ulei, adica sebum;
- Foliculii de par infundati in ulei si celulele moarte ale pielii;
- Bacteriile;
- Inflamatia.
Acneea apare de obicei pe fata, spate, piept si umeri, deoarece in aceste zone exista cele mai multe glande sebacee.
Foliculii de par sunt conectati la glandele uleioase. Peretele folicului se poate umfla si produce un punct alb. Punctul negru, in schimb, arata precum murdaria infipta in por. Cu toate acestea, punctele albe devin negre atunci cand sunt expuse la aer.
Exista cateva lucruri care pot agrava acneea. Printre acestea se numara:
- Modificari hormonale: In adolescenta se maresc glandele sebacee si, automat si producerea de sebum. Si schimbarile hormonale de la maturitate pot conduce, insa, la aparitia diferitelor eruptii de acest gen;
- Anumite medicamente ce contin corticosteroizi, testosterone sau litiu;
- Curele de slabire: Studiile indica faptul ca alimentele bogate in carbohidrati, precum painea, covrigii si chipsurile, pot agrava acneea;
- Stresul nu provoaca acnee, insa daca ai cateva cosuri pe fata, acestea se pot agrava si inmulti.
Printre cei mai cunoscuti factori de risc ai acneei sunt:
- Varsta: Oamenii de toate varstele pot face acne, insa cei mai predispusi sunt adolescentii;
- Istoricul familiei: Acneea se poate mosteni. De aceea, daca ambii parinti au suferit de aceasta afectiune, este foarte posibil ca si copiii sa o aiba;
- Presiune asupra pielii: Acest lucru poate fi cauzat de telefoane, casti, gulere prea stranse sau rucsaci.
Pentru a afla care sunt cauzele exacte ale acneei vulgare, spre exemplu, este recomandat sa te prezinti la medic, pentru investigatii amanuntite. Doar doctorul iti poate spune in mod sigur ce lucruri au produs eruptia de cosuri.
Ai observat ca unii oameni au doar cateva cosuri pe frunte sau pe spate, iar altii se confrunta cu zone incarcate cu umflaturi albe si cicatrici? Acest lucru este posibil, din cauza faptului ca exista mai multe tipuri de acnee.
Acneea rozacee
Acneea rozacee provoaca roseata si vase de sange vizibile la suprafata. De asemenea, poate produce umflaturi mici, rosii, umplute cu puroi. Aceasta afectiune poate dura cateva saptamani sau luni si este foarte comuna, putand afecta pe oricine. Cu toate acestea, femeile de varsta a doua, cu tenul deschis la culoare, sunt cele mai predispuse.
Trebuie sa retii ca nu exista un tratament pentru rozacee, insa medicamentele pot ameliora efectele acesteia. Daca roseata persista pentru mai mult timp, este indicat sa consulti un medic specialist pentru un tratament adecvat.
Acneea usoara
Acneea usoara se prezinta prin puncte negre si albe, care acopera o mica parte din fata. Acest tip de afectiune poate fi cauzat de stres, emotii sau utilizarea unor creme uleioase. Aceasta nu trebuie sa provoace panica, deoarece trece de la sine in scurte perioade de timp. Totusi, pielea are nevoie de exfoliere si de o ingrijire ca la carte.
Acneea vulgara
Acneea vulgara este o boala cronica a pielii care presupune blocarea si inflamarea unitatilor pilosebacee. Aceasta se manifesta prin aparitia unor leziuni inflamatorii la nivelul fetei, spatelui si a pieptului. Formele pot varia, de la cele mai usoare, la cele mai grave, care pot forma cicatrici.
Aceasta este cunoscuta si sub numele de acnee obisnuita, juvenila, polimorfa sau acnee hormonala, deoarece este adesea intalnita si nu reprezinta o forma grava. Principala cauza a aparitiei sunt hormonii, in perioada pubertatii. Se estimeaza ca afecteaza aproximativ 50 de milioane de persoana din SUA. De obicei, ea dispare in tinerete, insa exista cazuri si cand persista mai mult timp.
Acneea severa
Acneea severa sau grava acopera majoritatea pielii de pe fata, gat, piept, spate si umeri. Aceasta se poate observa cu precadere de-a lungul liniei maxilarului si a gatului. Acneea severa provoaca eruptii care se extind adanc in piele, numite chisturi si noduli, care sunt foarte dureroase.
In momentul in care acneea severa este tratata, raman cicatrici. Trebuie sa retii ca aceasta forma de acnee nu poate fi ameliorata cu produsele din magazine, ci doar cu cremele si solutiile indicate de catre dermatolog. De asemenea, dispare destul de greu, uneori chiar dupa ani de tratament.
Acnee nodulara
Aceasta este cea mai severa forma de acnee. Aici, pe langa numeroasele papulo-pustule, exista si un numar ridicat de noduli. Aceasta afecteaza nu numai fata, ci si picioarele sau fesierii. Spre deosebire de acneea usoara sau cea vulgara, care se vindeca usor, ea poate dura cateva saptamani sau chiar luni. Nu poate fi eliminata cu solutii clasice pentru acnee. Genetica devine foarte importanta atunci cand vine vorba despre acneea nodulara.
Acneea chistica
Pe langa acneea nodulara, cea chistica este la fel de grava. Aceasta poate fi produsa de bacterii sau celule uscate. Chiar daca oricine poate dezvolta cosuri, acneea chistica apare de regula la persoane cu tenul gras. Aici nu conteaza varsta, fiindca poate fi observata atat la adolescenti si tineri, cat si la persoanele mai in varsta.
Aceasta se manifesta prin aparitia de cosuri foarte mari, cu mult puroi, care sunt dureroase la atingere. De asemenea, sunt foarte rosii si extrem de vizibile. Acneea chistica poate fi dezvoltata atat pe fata, cat si pe corp, inclusive in spatele urechilor.
In cazul in care te zbati cu o forma usoara de acnee, poti apela la urmatoarele remedii, insa daca ai o forma grava, acestea nu vor fi eficiente. Formele usoare pot fi compatibile cu tratamentele naturiste pentru acnee, in timp ce tipul nodular, sever sau cel chistic au nevoie de antibiotic si alte medicamente pentru a disparea.
Asadar, daca te numeri printre cei mai norocosi pacienti, ai nevoie doar de cateva bai de aburi, infuzii, exfoliante sau gomaj pentru tenul acneic.
Iata care sunt cele mai populare tratamente si remedii naturiste pentru acneea hormonala:
Tratarea acneei poate fi facuta cu otet de mere. Acesta contine multi acizi organici, care contribuie substantial la ameliorarea cosurilor. In plus, si tratamentul semnelor acneice poate fi facut cu acest produs, deoarece s-a dovedit ca acidul lactic imbunatateste aspectul pielii.
Un alt tratament pentru tenul acneic poate fi facut cu uleiul din arborele de ceai. Acesta este antiinflamator, deci poate reduce roseata pielii cauzata de eruptii.
Cu toate acestea, trebuie sa retii ca daca ai acnee moderata spre severa, acest truc nu te va putea ajuta. Este un tratament care poate fi utilizat cu precadere pentru tratarea inflamatiilor care apar pe spatele barbatilor sau al femeilor.
Scapa de acnee cu miere! Acest produs foarte dulce si aromat a fost folosit multa vreme pentru tratarea ranilor, fiindca are proprietati antibacteriene. Este indicat sa o folosesti pentru a crea masti pentru tenul gras si acneic. Combina mierea cu alte ingrediente, aplica pe fata, lasa sa actioneze si clateste.
Un tratament rapid al acneei usoare poate fi reprezentat de uleiul de jojoba. Aceasta este o substanta naturala, extrasa din semintele arbustului. Substantele ceroase din compozitia lui pot ajuta la repararea pielii deteriorate si la accelerarea vindecarii ranilor, inclusiv a leziunilor acneice. Acesta poate reduce roseata din jurul cosurilor si umflaturile cauzate de acestea.
Usturoiul
O alta solutie antiacneica facuta acasa, cu ingredientele din bucatarie, este cea care are la baza usturoiul. Unii oameni il aplica direct pe cosuri, dar acest lucru poate provoca iritatii suplimentare. Asadar, pentru a nu risca, cel mai bine este sa il incluzi cat mai mult in dieta zilnica.
Uleiul de cocos poate fi un bun aliat in curatarea tenului acneic. Acesta contine compusi antiinflamatorii si antibacterieni. De aceea, uleiul de cocos poate distruge bacteriile care provoaca acneea. In plus, reduce roseata si umflaturile cosurilor. Cu alte cuvinte, accelereaza vindecarea naturala a afectiunii!
Chiar daca aceste tratamente sunt folosite de mii de oameni, acest lucru nu inseamna ca sunt ideale pentru toate tipurile de acnee. Prin urmare, este de preferat ca atunci cand te confrunti cu aceasta problema, sa ceri parerea unui specialist cu privire la tratamentele pe care trebuie sa le folosesti. Fiecare ten in parte este diferit, fapt pentru care exista diverse scheme de remedii realizate in functie de nevoile pielii.
Daca ai descoperit faptul ca ai tenul uleios si gras, este bine sa ai in vedere cateva trucuri, care sa previna aparitia cosurilor. Acestea sunt inestetice si nu fac placere nimanui. De aceea, tine cont de sfaturile de mai jos, pentru a avea mereu o fata curata si frumoasa!
Spala-te des pe fata;
Nu evita mastile realizate special pentru a extrage surplusul de ulei din ten;
Exfolierea tenului acneic este foarte importanta. Acest lucru poate fi facut cu zat de cafea, zahar, miere cristalizata, tarate de ovaz, sau diferite produse din comert menite sa indeparteze impuritatile din pori. Deci nu neglija acest aspect!
Nu uita de demachiere, deoarece acest pas este unul foarte important pentru o piele frumoasa, sanatoasa si luminoasa.
In cele din urma, tine cont de toate aceste informatii si sfaturi si vei vedea cum chipul si corpul tau vor incepe sa arate din ce in ce mai bine! Nu te lasa demoralizata de aceasta afectiune, fiindca poate fi tratata, mai ales daca sunt folosite produsele potrivite!
Sursa foto: Pixabay.com
Doriti sa fiti notificat prin email cand produsul va fi nou disponibil pe stoc?