LIVRARE GRATUITA peste 150lei

<p>dermatita seboreica - simptome, cauze, tratament</p>
0 Comentarii

Dermatita seboreica - tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune a pielii: cauze, simptome si tratament!

Dermatita seboreica este o afectiune foarte serioasa, care nu trebuie lasata sa treaca de la sine. Persoanele care prezinta o piele afectata sunt, de cele mai multe ori, rusinate de aspectul lor, iar acest lucru influenteaza negativ viata sociala si relatiile interpersonale. Pielea rosie, inflamata si matreata prezenta pe corp sunt primele care ar trebui sa iti dea de gandit. 

Daca te afli in aceasta situatie, trebuie sa stii cat mai multe lucruri despre eczema seboreica, ce este si cum o poti trata sau tine sub control. In articolul de mai jos vei gasi toate informatiile necesare pentru a-ti putea da seama daca ai aceasta afectiune sau nu. 

1. Dermatita seboreica - ce este

Dermatita seboreica - fata - barba - ce este

Dermatita seboreica este o afectiune destul de comuna, care se manifesta printr-o forma de inflamare cronica a pielii fetei si, in special, a scalpului. Ea se dezvolta prin aparitia unor scuame albicioase cu aspect uscat sau uleios, prin roseata pielii si matreata. Aceasta poate afecta si zone precum partile laterale ale nasului, sprancenele, spatele urechilor, canalul auditiv extern, pleoapele, pieptul si umerii. 

Aceasta nu este transmisibila de la o persoana la alta, deci nu exista motive de ingrijorare din acest punct de vedere, in caz ca cineva din familie se confrunta cu aceasta provocare.

Dermatita seboreica - fata - nas

Medicii nu au putut gasi pana in prezent cauze exacte care duc la aparitia ei, insa se aseamana foarte mult cu dermatita atopica sau psoriazisul. Afectiunea poate fi prezenta atat la femei, cat si la barbati, insa este mult mai frecvent intalnita la sexul masculin. De asemenea, afecteaza si bebelusii intr-o porportie de 40% si se dezvolta in zona scaplului, a fetei si a scutecului

1.1 Cum recunosti dermatita seboreica

  • matreata pe scalp, in par, pe sprancene, mustata sau barba

  • scuame albicioase pe par, pe partile nasului, in urechi, pe pleoape, pe piept, in zona axilei, cea inghinala sau sub sani

  • mancarimi necontrolate

  • piele rosie si inflamata

diferente piele normala si piele cu dermatita seboreica


Afectiunea poate exista acolo unde glandele sebacee sunt extrem de proeminente. Nivelul de stres, sanatatea generala, factorii de mediu si cei genetici contribuie la dezvoltarea acestei tulburari. Seboreea scalpului variaza de la matreata fina si putina, pana la cantitati dense. Etimologia acesteia ramane destul de necunoscuta pentru specialisti, desi s-au luat in calcul si hormonii, deoarece dermatita seboreica afecteaza din ce in ce mai multe persoane aflate in postpubertate. Metodele de tratament sunt diverse, insa cel mai bine este sa contactezi un medic dermatolog, daca te afli in aceasta situatie.

1.2 Dermatita seboreica la adulti

dermatita seboreica - reziduuri pe haine

Afectiunea se poate dezvolta la persoanele de orice varsta, insa cel mai frecvent apare la sugari si la persoane cu varsta cuprinsa intre 30 si 60 de ani, fiind mai intalnita la barbati. Atat in cazul adolescentilor, cat si la adulti, dermatita seboreica se formeaza la cei cu tenul gras si uleios. Aceasta afecteaza toate zonele fetei si ale trunchiului superior. Daca, in cazul bebelusilor, ea dispare de la sine si poate dura doar cateva luni, pentru adulti este un proces mult mai indelungat, care se intinde pana la ani de zile. 


Principalele caracteristici constau in prezenta matretei dense la nivelul scalpului, iar in cazul barbatilor, in jurul sprancenelor si barbiei. Multe persoane manifesta mancarimi severe si considera ca sunt cauzate de pielea uscata, scazand frecventa samponarii. Acest lucru este complet gresit, deoarece inflamatia se poate agrava. In afara de mancarimi, unii pacienti au senzatii de arsura in zona fetei. Un lucru important de stiut este ca ea se diminueaza atunci cand parul din barba si mustata sunt indepartate si apare imediat ce acestea cresc la loc. 


Netratata, iritatia se inrautateste iar scuamele devin din ce in ce mai groase si mai vizibile. De asemenea, pot aparea infectii bacteriene secundare in cazul ingrijirii precare. 

1.3 Dermatita seboreica la copii

dermatita seboreica la bebelusi si copii

In ceea ce ii priveste pe sugari, aceasta afectiune poate aparea in jurul varstei de 3 saptamani si poate tine pana la 12 luni. Dermatita seboreica prezinta forme diferite de la un bebelus la altul, deoarece se dezvolta acolo unde glandele sebacee sunt mai puternice. 

Cum recunosti dermatita seboreica la sugari

  • la nivelul scalpului, in special in varful capului, apar cojite groase de culoare galbuie. De asemenea, se pot observa si pe zona sprancenelor, a urechilor, a nasului, a gatului sau a scutecului;

  • roseata excesiva, mai ales acolo unde sunt cruste desprinse;

  • piele foarte uleioasa;

identificare dermatita seboireica copii

La bebelusi, afectiunea se elimina de cele mai multe ori singura, vindecandu-se de la sine in doar cateva saptamani sau luni, si nu revine. Formele usoare nu necesita un anume tratament, insa este indicat ca parintii sa respecte cateva reguli de igiena:

  • folosirea unor remedii cosmetice adecvate

  • utilizarea unui sampon special pentru bebelusi 

  • folosirea unor emoliente si uleiuri naturale impotriva crustelor si masarea scalpului

  • indepartarea scuamelor cu o perie moale, pentru a nu provoca rani

periere - dermatota seboireica


Pentru pielea capului, pe langa crema, poti sa folosesti uleiul de jojoba. Cateva picaturi vor fi indeajuns incat sa inmoaie cojitele de pe scalp ca sa poata fi desprinse ulterior cu peria. Este foarte important sa nu lasi uleiul pe par dupa terminarea acestei operatiuni, pentru ca o poate inrautati! Spala-l pe cel mic cu un sampon delicat. 

In cazul bebelusilor, dermatita seboreica se poate trata si pe cale naturista. Aceasta decizie o iau parintii in urma depistarii anumitor alergii la produsele cosmetice de pe piata. In acest caz, o varianta potrivita este lamaia, datorita nivelului bogat de acid ascorbic din compozitia ei. El actioneaza local, si reduce inflamatia. Fii foarte atenta sa nu intre in contact cu ochii! Aplica lichidul pe scalp, maseaza gentil cateva minute si clateste foarte bine! Poti repeta aceasta operatiune de maximum doua ori pe saptamana. 

De asemenea, o alta optiune este aloe vera. Planta are proprietati antibacteriene, antiseptice, antifungice si stimuleaza productia de colagen. Astfel, pielea intra intr-un proces alert de regenerare. Cauta un magazin de produse naturale online si alege un gel 100% organic. El poate fi aplicat atat pe scalp, cat si pe celelalte zone ale pielii, timp de 10-12 de minute, dupa care pielea bebelusului se spala cu sampon si gel de dus. 

Mierea este si ea eficienta in tratarea dermatitei seboreice, deoarece este un panaceu si are efecte antiinflamatoare si antifungice. 

In ceea ce priveste aparitia unor forme mai severe, este recomandata vizita unui doctor dermatolog, pentru a se stabili un diagnostic clar.

2. Cauzele aparitiei dermatitei seboreice

cauze dermatita seboreica

Medicii nu stiu, pana in acest moment, cauzele exacte ale dermatitei seboreice, dar acestea pot fi legate de:

  • glandele sebacee

  • dezvoltarea ciupercii Malassezia la nivelul pielii

  • stres 

  • modificari hormonale

  • diferite boli de piele

  • folosirea unor detergenti nepotriviti

  • utilizarea sapunurilor dure care usuca

  • frigul

  • anumite medicamente

Pentru ca este aproape imposibil sa stabilesti o cauza a aparitiei dermatitei seboreice, trebuie sa acorzi o atentie foarte mare tuturor factorilor de mai sus. Utilizeaza intotdeauna produse potrivite tipului tau de ten si scalp si foloseste sampoane, masti de tratament si geluri de dus calitative. Spre deosebire de sugari, adulti trebuie sa investeasca foarte mult timp pentru a scapa de aceasta afectiune, pentru ca nu se elimina singura.


Factori de risc in aparitia dermatitei seboreice

Deoarece cauzele nu sunt clare, exista o lista a factorilor de risc, ce pot influenta si facilita aparitia dermatitei, precum:

  • sistemul imunitar slabit

  • sanatatea precara

  • afectiuni neurologice

  • boala Parkinson

  • depresia 

  • recuperarea dupa anumite afectiuni medicale

  • pancreatita alcoolica

  • vopsitul excesiv


Zonele afectate de dermatita seboreica:

Dermatita seboreica apare pe fata, pe scalp, pe par, sprancene, nas, barba, frunte, sub sani, la nivelul trunchiului etc. Astfel, partile corpului care au glande sebacee sunt primele afectate. 

zone dermatita seboeica - barba

Alti factori de risc isi au baza in lipsa igienei. Barbatii nu sunt atat de preocupati de acest aspect al vietii lor si isi neglijeaza nevoile pielii, supunand-o la uscaciune sau arsuri solare. De asemenea, barbieritul poate fi un factor nociv pentru pielea fetei, mai ales in cazul in care nu se folosesc produse de calitate pentru hidratarea si tratarea micilor leziuni care apar in urma acestei proceduri. Pentru a diminua cat mai mult riscul de dezvoltare al dermatitei seboreice, este indicat sa ai o ingrijire faciala potrivita. 

De asemenea, persoanele care prezinta cuperoza sau au un ten sensibil sunt mult mai predispuse la aparitia unei dermatite a tenului si scalpului. In acest caz, folosirea unor produse cosmetice potrivite tipului de ten este esentiala. 

3. Dermatita seboreica - tratament si diagnosticare

Dermatita seboreica poate sa dispara si fara sa urmezi indeaproape un tratament, insa, daca simptomele nu se amelioreaza in timp, trebuie sa contactezi un medic dermatolog. 

3.1 Tratarea dermatitei seboreice

In tratarea dermatitei te poti ghida dupa urmatoarele optiuni:

  • utilizarea acizilor: salicilic, lactic, glicolic (acestea nu se introduc in rutina fara a citi cu atentie prospectul si modul de aplicare)

  • folosirea unor agenti antifungici cu aplicare topica

  • creme si sampoane speciale

  • anumite medicamente (doar prescrise de medicul specialist)

  • tratarea cu plante

  • sampon antifungic

In cazul bebelusilor, trebuie sa apelezi la o crema apoasa sau un sampon dedicat acestei probleme, care sa nu usuce pielea, ci din contra, sa ii ofere hidratarea necesara fara sa intervina cu sebumul. De asemenea, medicul pediatru poate sa prescrie antifungice topice, in functie de gravitatea eruptiei cutanate!

3.2 Cum sa tii sub control dermatita seboreica

remedii dermatita seboreica

In primul rand, trebuie sa elimini obiceiurile nesanatoase de viata. Gestionarea stresului si a somnului sunt foarte importante, pentru ca iti pot afecta drastic aspectul pielii. De asemenea, in tratarea dermatitei seboreice, este vital sa te focusezi pe indepartarea scuamelor, reducerea inflamatiei si calmarea mancarimii care provoaca umflaturi si roseata. 

Cel mai important in controlul dermatitei seboreice este urmarea unei rutine zilnice de ingrijire a pielii, scalpului si a tenului, pentru a mentine simptomele la un nivel cat mai scazut. Asadar, asigura-te ca iti creezi cate o rutina pentru dimineata si seara, in care sa incluzi produse cosmetice potrivite nevoilor tale.

Pentru curatare si demachiere, incepe cu un cleanser delicat. Apoi, poti sa folosesti o lotiune tonica, ce are efect calmant. Nu uita de acizi sau tratamentele topice date de medicul dermatolog. La final, aplica o crema hidratanta cu o textura lejera. De asemenea, poti folosi masti peste noapte si, neaparat SPF. Protectia solara este esentiala atat vara, cat si iarna, deoarece razele UV sunt prezente pe tot parcursul anului, chiar daca nu se observa cu ochiul liber. 

Problemele de igiena joaca cel mai important rol in control si preventie. Pentru partile corpului poti folosit un sapun special cum e cel de Alep, insa nu il utiliza pe fata! Acesta nu va face decat sa o usuce excesiv. 

In cazul in care ai un ten sensibil sau cuperozic, trebuie sa consulti un dermatolog inainte de a crea o rutina de ingrijire. Nu toate ingredientele sunt indicate in aceasta situatie si, cu siguranta, nu vrei sa iti faci mai mult rau decat bine. Totusi, pana ajungi la medic, te poti axa pe produse cosmetice care au un rol calmant. Astfel, cleanserul, tonerul, substantele active si crema pe care o aplici trebuie sa se focuzele pe: echilibrarea pH-ului, calmarea pielii inrosite si a mancarimilor si, mai ales, pe hidratare. Acesta este cel mai important pas dintr-o rutina. Chiar si tenul gras are nevoie de hidratare, pentru ca uscarea lui nu va duce decat la formarea si mai multor cojite. 

Un alt aspect important in tratarea dermatitei seboreice este cunoasterea tipului de scalp pe care il ai. Nu iti alege samponul si balsamul sau masca pentru par in functie de culoarea, lungimea sau nivelul de degradare al acestuia. Samponul serveste, in primul rand, scalpului. De asemenea, modul in care te speli pe cap iti poate dezvolta matreata sau inflamatii. Dupa ce ti-ai ales un produs corect, maseaza prin miscari circulare si clateste cu apa calduta.

Asadar, in cazul in care te confrunti cu dermatita seboreica, ia in calcul sfaturile de mai sus! Foloseste produse de ingrijire potrivite pentru nevoile tale si nu lasa aceasta afectiune sa iti ghideze viata!


Sursa foto: Shutterstock.com

Stoc 0
(21)
0

Gel pur aloe vera 99% - Bioearth

Pret
49.00 Lei
Stoc 0
(2)
0

Crema Calm superhidratanta pentru piele uscata sau dermatita...

Pret
86.99 Lei
(6)
0

Akutcreme, tratament intensiv cu particule de argint pentru...

Pret
121.00 Lei
Stoc 0
(5)
0

Unt de shea nerafinat, organic, fairtrade, cutie 150 ml - Akoma...

Pret
61.96 Lei
(1)
0

Sapun de Alep cu namol de la Marea Moarta, 100 g - NAJEL

Pret
19.99 Lei
(12)
0

Sapun traditional de Alep cu 40% ulei de dafin, 185g - NAJEL

Pret
45.99 Lei
Stoc 0
(2)
0

Fluid facial pentru tenul alergic, foarte sensibil si iritat,...

Pret
108.35 Lei
-20%
(9)
0

Crema pentru tenul alergic, foarte sensibil si iritat, Neutral...

Pret
86.68 Lei
108.35 Lei
(3)
0

MINI Sapun de Alep cu tamaie, 20g - NAJEL

Pret
7.50 Lei
Stoc 0
(0)
0

Aloe stick tratament pentru iritatii, eczeme, dermatita, Aloebase...

Pret
69.00 Lei
Alte știri care te-ar putea interesa
0
0
Unii parinti presupun, in mod gresit, ca soarele este periculos doar in timpul verii, atunci cand straluceste puternic. Razele solare pot fi, insa, daunatoare…
0
0
Uleiul de argan, cunoscut si ca ulei marocan, este unul dintre cele mai apreciate uleiuri si este folosit atat in lumea produselor de frumusete, cat si…
0
0
Alergiile care apar la nivelul pielii pot fi extraordinar de neplacute. Fie ca sunt prezente pe fata sau pe gat, fie ca sunt prezente intr-o zona care…
0
0
Foarte mare parte din populatia Romaniei, mai exact un procent de 50%, se confrunta cu aparitia matretii. Aceasta poate avea o multime de cauze, dar si…
0
0
A avea un par sanatos este unul dintre principalele scopuri ale unei femei, ceea ce nu este deloc gresit. Fie ca preferi tunsori scurte sau doresi ca…
Foloseste MAJUSCULE