LIVRARE GRATUITA peste 150lei

Durerile musculare: Cauze + GHID practic cu remedii naturiste si tratamente
0 Comentarii

Durerile musculare: Cauze + GHID practic cu remedii naturiste si tratamente

Durerile musculare sunt adesea intalnite mai ales in randul oamenilor care au trecut usor de perioada adolescentei. Este cunoscut faptul ca ele se manifesta, in special, pe perioada anotimpurilor reci, mai exact, de la inceputul toamnei si pot tine chiar luni intregi. Pentru durerile musculare exista numeroase cauze, dar si tratamente naturiste si nu numai, care te pot ajuta sa le depasesti. In cazul in care ai parte de astfel de dureri, acest articol este pregatit sa iti ofere aspecte generale prin care poti diminua neplacerile, iar astfel vei afla care sunt atat cauzele principale, cat si tratamentele sau remediile naturiste la care poti apela pentru a scapa de disconfort. 

1. Ce sunt durerile musculare?

Durerile musculare sunt intalnite si sub denumirea de mialgie. Este important de stiut faptul ca aparitia lor poate fi prezenta indiferent de varsta si pot afecta diverse zone ale corpului, precum picioarele, gatul, spatele, mainile. 

Natura motivului pentru care ele pot aparea, poate fi interna sau externa, in functie de activitatile pe care obisnuiesti sa le faci sau chiar de gradul sedentarismului. Fortarea muschilor sau utilizarea lor necorespunzatoare, pot influenta atat aparitia durerilor musculare, cat si durata de timp a prezentei acesteia. 

Mai mult decat atat, in functie de cauzele ei, trebuie sa gasesti tratamentul sau remediul naturist potrivit pentru a o trata, tinand cont si de simptomele pe care le ai. 

2. Simptomele durerii musculare

Simptomele durerii musculare pot fi diferite de la o persoana la alta. Astfel, si intensitatea este diferita. Uneori poate dura saptamani intregi, alteori cateva zile. Poate fi simtita o data la o perioada de timp, in acelasi loc sau pe o anumita zona, in diferite puncte, ori poate fi prezenta sub forma unei dureri continue sau pulsatorie. 

In functie de zona unde sunt intalnite, acestea pot avea ca urmare diferite alte stari, precum:

  • Oboseala

  • Febra 

  • Insomnie

  • Dureri ale articulatiilor

  • Carcei 

Totodata, exista urmari ale durerii care pot aparea pe langa durerea deja prezenta, repercusiunile putand fi urmatoarele:

  • Dureri de spate

  • Dureri de gat 

  • Dureri de picioare 

  • Dureri de maini 

  • Crampe musculare 

  • Dureri articulare 

  • Sensibilitate musculara 

  • Rigiditate articulara 

Durerile pot fi pregnante sau pot fi difuze, astfel incat sa fie afectata o zona mai mare si nu ceva punctual. Mai exact, poate fi simtita intr-un anumit loc al corpului sau poate fi prezenta la toate grupele de muschi. 

Durerile musculare pot fi diferite in ceea ce priveste intensitatea lor, fapt care se datoreaza in mare parte timpului. Mai exact, exista dureri ce pot aparea brusc si sa fie minore, iar acestea vor trece in momentul in care se aplica un tratament usor. In caz contrar, durerile musculare severe pot ramane constante ori se pot agrava cu trececerea timpului. In ambele cazuri se recomanda utilizarea unui tratament fie el medicamentos ori naturist, pentru a se evita agravarea sau persistarea durerii. 

3. Tratamente si remedii naturiste pentru durerile musculare

La capitolul tratamente si remedii trebuie sa stii ca exista o gama foarte variata de metode la care poti apela si care vor avea succes. In functie de ce vei alege si mai ales de gravitatea problemei, ele isi vor face mai repede sau mai lent efectul. Intensitatea durerii este si ea un criteriu important in momentul in care alegi medicamentul sau metoda dorita, deoarece  in functie de acestea poti decide daca optezi pentru ceva usor, precum creme sau geluri sau daca vei solicita ceva medical. 

Un mit bine cunoscut este ca atunci cand ai facut exces de efort, fapt ce a rezultat febra musculara, poti sa iei aspirina sau ibuprofen pentru a ameliora durerea musculara. In cazul in care ea este insotita de inflamatii, precum umflaturi, sunt recomandate compresele cu apa rece si dusurile cu apa cat mai rece. Daca aceasta persista, poti apela la masaje terapeutice cu geluri sau creme menite sa te ajute. 

Un lucru important pe care trebuie sa il stii in momentul in care te confrunti cu dureri musculare este faptul ca daca ai un job care necesita ore intregi state pe scaun, trebuie sa faci pauze scurte in care sa iti pui usor muschii in miscare sau sa iti schimbi pozitia de pe scaun cat mai des. Odihna este un lucru important, dar si pozitia in care dormi. Acorda atentie sporita zonei ce provoaca disconfortul, pentru ca pe timpul noptii muschii se pot incorda, fapt ce va avea ca rezultat amplificarea durerii deja existente. 

Acupunctura si reflexoterapia sunt si ele doua solutii adesea folosite pentru durerile musculare, iar rezultatele lor pot varia ca perioada in functie de complexitatea problemei. 

Stresul poate fi si el o cauza a durerilor musculare, mai ales a celor din zona gatului, asadar stai pe cat de multi poti departe de motive ce pot genera stres sau disconfort psihic. 

Pe langa toate acestea, exista si remedii naturiste care au rezultatele influentate de intensitatea durerii. Pentru o intensitate slaba, suportabila, sunt recomandate infuzii sau cataplasme (pasta medicala ce se aplica direct pe zona afectata a corpului) din diverse plante, precum:

  • Varza - unul dintre cele mai vechi leacuri babesti. Fiind foarte usor de utilizat si avand efecte rapide, frunzele de varza sunt inca folosite destul de des. Pentru tratarea durerii musculare cu jutrul verzei - ai nevoie de cateva frunze de la aceasta pe care ulterior sa le zdrobesti si sa le aplici direct pe zona afectata. Le poti prinde cu o fasa pentru a sta cat mai strans. In ceea ce priveste timpul, trebuie sa astepti cel putin 30 de minute.

  • Papaya - fruct exotic benefic durerilor musculare. Substantele continute de acest fruct, precum vitaminele A, C si E sunt cunoscute pentru proprietatea lor de a calma durerile. In ceea ce priveste modul in care trebuie consumat, trebuie sa mananci zilnic aproximativ o ceasca de cafea plina cu papaya. Pentru efecte garantate, poti repeta tratamentul timp de cel putin 4 zile. 

  • Ardei iute - unguent realizat din acesta. O crema facuta cu usurinta acasa este formata din ardei iute pisat, aproximativ doua lingurite, si aproximativ jumatate de cana de ulei de cocos. Pentru ca aceasta compozitie obtinuta sa fie cat mai cremoasa, se recomanda ca uleiul de cocos sa fie tinut in frigider inainte de utilizare. In cazul in care ardeiul a fost mult prea iute, iar unguentul obtinut creeaza disconfort este bine sa te speli in zona respectiva cu apa rece. Pentru a evita contactul cu alte zone ale corpului, foloseste manusi de protectie sau o pensula cu care sa intinzi mai usor unguentul. 

  • Eucalipt - masaj cu ulei. Este cunoscut faptul ca eucaliptul are efecte analgezice, fapt ce genereaza calmarea durerilor musculare, dar si articulare. Rezultatele masajului cu ulei de eucalipt sunt garantate.

Pe langa cele de mai sus, poti apela si la pudra de argila, peste care adaugi usor apa calduta, in timp ce amesteci constant. In momentul in care ai obtinut o pasta, o poti aplica direct pe zona in care se afla durerea, ori poti utiliza o fasa pe care sa pui un strat considerabil. In cazul in care ai alege varianta cea din urma, este nevoie sa stii ca pe zona afectata trebuie pusa partea exterioara a panzei si nu cea pe care ai pus pasta.

Pe langa toate aceste remedii naturiste, poti sa te folosesti si de baile calde in care dizolvi sare de baie si picaturi de eucalipt. 

4. Cauzele durerilor musculare  

In urma cauzelor ce duc la aparitia acestor dureri musculare, cele mai des intalnite sunt cauzate de fortarea unei anumite grupe de muschi pana la epuizare, diverse traumatisme, contracturi sau intinderi, infectarea cu diversi virusi ori leziunile fibrelor musculare. Se pot adauga diversi factori interni sau externi care influenteaza, de asemenea, disconfortul. 

Specialistii afirma faptul ca durerile musculare nu se afla in stransa legatura cu varsta celui ce se confrunta cu neplacerile. 

Cele mai des intalnite cauze ale durerilor musculare sunt:

  • Traumatismele

  • Contracturile 

  • Ruptura fibrelor musculare 

Pe langa acestea exista si cauze, precum raceala care, in functie de gravitatea ei, poate ajunge chiar sa fie simtita la nivelul musculaturii corpului uman, stresul sau chiar depresia. 

O alta cauza foarte des intalnita un randul celor ce obisnuiesc sa faca sport este executarea unor exercitii ce implica o anumita grupa de muschi. Astfel, ea fiind foarte solicitata poate avea urmari drept durerile musculare care sunt adesea intalnite sub forma unor febre. 

Majoritatea cauzelor ce tin de afectarea corpului cu anumiti virusi, pot fi mult mai usor identificate printr-un control medical, precum analizele de sange sau examene medicale de specialitate menite sa descopere diferite boli. 

In cazul in care durerile musculare au aparut la nivelul picioarelor, mai exact la zona gambelor, cauzele pot fi varicele. Afectiunile ce tin de circulatia sangelui influenteaza muschii, mai exact irigarea lor insuficienta. 

Administrarea medicamentelor si ulterior reactiile adverse la acestea pot avea urmari la nivelul musculaturii, mai exact cele care au ca scop scaderea colesterolului ori a tensiunii arteriale. 

5. Sfaturi pentru a sta departe de durerile musculare

Prevenirea este dorita mai ales de persoanele inaintate in varsta care nu mai au conditia fizica necesara pentru a face diverse exercitii care sa puna grupa respectiva de muschi in miscare. Atrofia muschilor este des intalnita in randul persoanelor sedentare, iar in momentul in care grupa de muschi este solicitata, pot aparea dureri musculare usoare sau chiar severe, in functie de specificul miscarii.

Pentru a sta departe de aparitia acestor dureri musculare, iata ce poti sa faci indiferent de varsta pe care o ai:

  • In cazul in care obisnuiesti sa faci sport, evita pe cat de mult posibil lucrarea unei singure grupe de muschi pana la epuizare. Daca faci sala, inainte de inceperea antrenamentului incalzeste toate grupele de muschi, iar, ulterior, te poti apuca de exercitiile specifice grupelor de muschi pe care vrei sa le lucrezi. Pentru incalzire, poti face cel putin 20 de minute de banda, mers sau alergare, cu inclinare maxima sau stepper. Dupa ce ai terminat, incalzeste treptat si celelalte grupe de muschi ale gatului, bratelor, picioarelor si spatelui. Acorda atentie omoplatului, deoarece el este primul unde poate aparea durerea musculara daca nu ti-ai incalzit, atat bratele, cat si spatele, corespunzator. Dupa ce ai terminat antrenamentul, ia o pauza de relaxare. 

  • Incearca sa faci miscare zilnic pentru ca astfel, muschii vor fi mentinuti in forma.

  • Salteaua pe care dormi tebuie sa fie una adecvata pentru corpul tau. Incearca sa alegi una care sa nu fie prea tare ori prea moale, deoarece pot aparea atat dureri musculare, cat si articulare. 

  • In cazul in care te simti obosit sau nu te simti in stare pentru activitati sportive, evita sa faci miscare, deoarece corpul tau iti transmite semne pe care trebuie sa le iei in considerare. 

  • Hidrateaza-te corespunzator deoarece corpul tau are nevoie continua de apa. Incearca sa bei cat de multa pe parcursul unei zile, iar noaptea daca simti nevoia sa bei apa, nu ezita sa o faci. 

  • Daca ai un job care presupune multe ore de stat pe scaun, incearca sa iei pauze in care sa mergi, sa urci sau sa cobori scari pentru a-ti pune astfel muschii in miscare. In cazul in care timpul sau activitatea job-ului nu iti permite mai mult de o pauza pe zi, asigura-te ca vei face miscare seara cand ajungi de la serviciu ori ca vei merge direct la sala dupa job. 

Durerile musculare reprezinta o problema des intalnita in randul oamenilor mai mult sau mai putin activi. Daca te confrunti cu asa ceva, nu trebuie sa iti faci griji. Acestea pot fi tratate de tine acasa prin intermediul produselor naturiste. In cazul in care durerea este deranjanta, severa si tine o perioada lunga, este recomandat sa mergi la un consult de specialitate pentru a afla mijloacele corespunzatoare de tratament. Asadar, acorda atentie semnelor pe care corpul tau ti le transmite si incearca sa le tratezi corect. 


Sursa foto: shutterstock.com 

(1)
2

Bandaj elastic adeziv cu turmalina, rola 5m - Irisana

Pret
53.99 Lei
(0)
0

Ulei organic infuzat cu extract de sunatoare, 100ml - BenecosBIO...

Pret
57.50 Lei
Alte știri care te-ar putea interesa
0
0
Fiind delicata, pielea din zona intima necesita ingrijire speciala. Din cauza factorilor precum transpiratia, epilarea si secretiile specifice, igiena…
0
0
Cresterea imunitatii pe timpul iernii trebuie sa reprezinte una dintre activitatile de baza ale persoanelor care isi doresc sa se pazeasca de raceli,…
0
0
Igiena intimă feminină este o temă de o importanţă majoră în îngrijirea şi sănătatea oricărei femei.O igiena intimă necorespunzătoare…
0
0
Probabil majoritatea persoanelor au auzit despre uleiurile esentiale, dar putine sunt cele care cunosc cu adevarat beneficiile lor. De-a lungul anilor…
0
0
Alimentele ingerate traversează tractul digestiv, iar prin procesul de digestie sunt transformate în glucide, acizi grași și aminoacizi, substanțe…
Foloseste MAJUSCULE